Тя притежава световния рекорд в бягането на 100 метра с

...
Тя притежава световния рекорд в бягането на 100 метра с
Коментари Харесай

Истории от Олимпийските игри брой 21

Тя има международния връх в бягането на 100 метра с трудности цели 28 години. Йорданка Донкова е един от петимата ни олимпийски първенци в леката атлетика - голяма фигура в българския спорт. Освен олимпийската купа от Игрите в Сеул 1988, тя печели и бронз в Барселона през 1992 година.

В поредицата " Истории от Олимпийските игри " продължаваме да описваме за някои от българските олимпийски герои на Олимпиадата в Сеул`88. В елитната компания на олимпийските ни първенци Любомир Герасков е най-младият. Гимнастикът печели златото на кон с гривни, когато е единствено на 19 години и 271 дни.

Големият воин на дребните категории във повдигането на тежести е Севдалин Маринов. Три месеца преди игрите в Сеул той получава травма и е изваден е от тима, само че си извоюва титулярното място в последния миг, с цел да победи с олимпийското злато, поставяйки международен връх. Шест сполучливи опита носят златото на различен щангист - Борислав Гидиков, който също минава през чудовищна вътрешна конкуренция, с цел да заслужи доверието на Старшията Иван Абаджиев.

Тълпи от публицисти и фотографи следват на всяка крачка Весела Лечева. Българката е приета за една от най-красивите олимпийки и за №1 в стрелбата с пушка за ХХ век. Огромният медиен интерес в Сеул евентуално ѝ коства нужната централизация и фаворитката за купата в стрелбата с пушка приключва със сребърен орден. Четири години по-късно в Барселона тя още веднъж е вицешампионка.

Вълнуващите истории на българските олимпийски герои са илюстрирани с скъпи неповторими фрагменти от видеоархива на МОК.

Целия епизод можете да гледате във видеото.

Гледайте поредицата " Истории от Олимпийските игри " към този момент в неделя от 13:15 ч. по Българска национална телевизия 1 и от 19:45 ч. по Българска национална телевизия 3!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР