Тя пристига в Австрия като дете на бежанци от войната

...
Тя пристига в Австрия като дете на бежанци от войната
Коментари Харесай

Коя е Алма Задич? Бежанката от Босна, която стана най-младата министърка в Австрия

Тя идва в Австрия като дете на бежанци от войната в Босна. Сега Алма Задич стана най-младата правосъдна министърка в историята на Австрия и първата на този пост с непознати корени. Но животът ѝ е под опасност, написа Дойче веле.

Задич следва и специализира право във Виена, Милано и Колумбийския университет в Ню Йорк.

„ Мултиетническият Ню Йорк ми сподели, че по едно и също време мога да бъда австрийска, босненка и европейка “, споделя Задич, представена от BBC.

Следва сполучлива кариера в няколко интернационалните организации и австрийска адвокатска фирма, където практикува като юрист.

През 2017 година Задич е определена за народен представител от партията "Сега - Листа Пилц " на напусналия „ Зелените “ Петър Пилц. По време на нейно изявление в Народното събрание, в което приказва за проблемите със сигурността в Австрия, народен представител от Австрийската национална партия (АНП) на Себастиан Курц се провикна: „ Не сте в Босна “.

На парламентарните избори през септември се кандидатира в листата на „ Зелените " и е определена още веднъж за национална представителка.

След като в края на 2019 година АНП и Зелените реализираха съглашение за лъчение на общо държавно управление, еколозите предложиха Задич за правосъден министър, а консерваторите на Курц се съгласиха.

Не всички са удовлетворени

Крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата (АПС) настояваше президентът Александър Ван дер Белен да не приема номинацията на Задич за министърка на правораздаването. Държавният глава обаче я отбрани с думите: „ Ако госпожа Задич не е задоволително квалифицирана (за поста), тогава се запитвам кой е? “.

Повод за недоволството на крайнодесните е коментар на Задич в обществените мрежи във връзка на една фотография.

На нея се вижда мъж от известните в Австрия, Германия и Швейцария така наречен Burschenschaften, зародили преди време като студентски сдружения, който маха на преминаващи около него стачкуващи по метод, напомнящ на хитлеровия привет.

В Тwitter Задич написа по този мотив: „ Никаква приемливост към нацисти, фашисти и расисти “. Мъжът от фотографията твърди, че просто е помахал на свои остарели другари от учебно заведение, и даже заведе дело против Задич по Закона за медиите.

Срещу омразата в интернет

След това в обществените мрежи се изля мръсотия от обиди и насмешки към представителката на „ Зелените ". От Австрийската партия на свободата внушават, че тя имала връзки с ислямисти. А откакто Задич почнала да получава и открити закани, в този момент тя е сложена под полицейска отбрана.

В изявление за „ Клайне Цайтунг “ Алма Задич споделя, че сегашната обстановка не е по никакъв начин лесна за нея, само че това няма да я откаже от поетите задължения. Един от първите планове, с които тя счита да се заеме, е обвързван с въвеждането на по-тежки наказания за сеене на ненавист в интернет. Защото „ никой не заслужава расистки и дискриминационни нападки “, споделя тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР