Тя няма 60 години, знае много езици, центрист е, притежава

...
Тя няма 60 години, знае много езици, центрист е, притежава
Коментари Харесай

Жената, опитният, младият: кой може да е следващият председател на еврокомисията

Тя няма 60 години, знае доста езици, центрист е, има власт, само че не е опиянена от това. При закрити порти е общителна и спокойна, само че в това време - мощна. И най-важното – тя е дискретна. Запознайте се с мечтания претендент на Франция и Германия за идващ ръководител на Европейската комисия. Но сходно на множеството фантазии тя най-вероятно няма да се материализира, написа авторитетното издание " Политико ".

Макар изборите за Европейски парламент да са чак по-късно повече от година, европейските столици към този момент са се отказали от вярата да настанят в Брюксел мечтания екип, който да управлява еврокомисията. Вместо това се усеща всеобщо примирие, че изборът на нови водачи на Европейски Съюз ще бъде (както множеството европейски решения) сложна работа.

" Не може да създадем доста, с изключение на да чакаме и да забележим какво ще се случи ", сподели почитан френски посланик, осведомен с процеса.

Проблемът е, че пътят към европейските избори през май идната година е посипан с политически трудности – от френско-германските полемики за промяната в Европейски Съюз, през Брекзит до идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз.

Най-висшият пост в Европейската комисия непроменяемо ще бъде част и от пазарлъка за други огромни позиции, които ще останат свободни идната година – тези на ръководителя на Европейския съвет, на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката за сигурност и на президента на Европейската централна банка във Франкфурт.

Освен това има разнообразни отзиви измежду страните членки за ролята на комисията. Докато френският президент Еманюел Макрон желае по-активна еврокомисия (или най-малко официално), други, измежду които няколко източноевропейски страни и Германия, са внимателни към отстъпването на повече власт на Брюксел. Според тях, в случай че комисията получи повече въздействие, това би означавало загубата му на национално равнище.

Криволичещ път

В същото време изборът на нов човек, който да управлява еврокомисията, ще бъде изключително стресиращ, поради че би трябвало да бъде организиран въпросът с процедурата с така наречен водещ претендент.

Според Лисабонския контракт националните водачи, които се срещат в Европейския съвет, би трябвало да предложат претендент на Европейския парламент, " взимайки поради " резултатите от европейските избори. На процедура обаче нещата са по-сложни. За да вкара известна народна власт в процеса, европарламентът вкара процедурата с " водещия претендент " (Spitzenkandidat – от немски). При тази система всяка партия в европарламента дефинира претендент, който води листата. Претендентът, принадлежащ към партията, която завоюва най-вече гласове, по-късно бива предложен за утвърждение от европарламента за нов ръководител на комисията.

Няма нищо законово обвързващо в процедурата с водещия претендент и доста национални държавни управления не я харесват, тъй като съгласно тях по този метод им се лишава думата. Това може да докара до конфликт сред институциите. Съветът към този момент съобщи, че няма да се усеща длъжен от процеса, а европарламентът настоя, че ще отхвърли всеки претендент, който не е определен по системата за водещия претендент. Според евродепутатите, в случай че наследникът на Жан-Клод Юнкер бъде определен по този метод, това ще придаде на поста му повече демократична легитимност.

На изборите през 2014 година Европейската национална партия (ЕНП) номинира Юнкер за водещ претендент, а социалистите – Мартин Шулц. Въпреки че доста консерватори, в това число немският канцлер Ангела Меркел и тогавашният английски министър председател Дейвид Камерън, не бяха изключително удовлетворени, Юнкер завоюва позицията частично тъй като ЕНП, която получи най-вече гласове, не можеше да дефинира различен претендент.

Много от факторите обаче този път ще са разнообразни. Най-голямото предизвикателство ще бъде отсъствието на Англия, което може да провокира цялостно пренареждане в европарламента. От десетилетия той е доминиран от огромна коалиция сред лявоцентристите и дясноцентристите. Но с излизането на английската Лейбъристка партия и на фона на засилващия се напън от страна на популистките партии не е ясно какъв ще е резултатът идната година.

Какво прави един претендент добър

" Да владее доста езици е очевидно преимущество, а да има знания по трите работни езика на евроинституциите може да се счита за съвсем наложително изискване " съгласно Европейския център за политическа тактика.

Не е наложително ръководителят на еврокомисията да е някогашен държавен водач, само че " управническият опит е нужен поради обсега на дилемите ". И най-после надеждността и успеваемостта на претендента може да бъдат подсилени, в случай че водачите в Европейския съвет го сметнат за " един от техните съдружници ".

И по този начин, кой ще бъде той

Ако се следва процесът с водещия претендент, определеният от Европейската национална партия е съвсем сигурен победител. Но поради че наследникът на Юнкер ще бъде определен от нов европарламент с нов баланс на силите, всичко е допустимо.

Френският президент Еманюел Макрон към момента не е обединил партията си " Република, напред! " с никоя от съществуващите европейски политически сили и може да се окаже решителен фактор, изключително в случай че ЕНП и социалистите не съумеят на завоюват 50% от евродепутатските места (в момента те разполагат с 53%).

И претендентите са...

На този стадий към момента няма публични претенденти (партиите ще стартират да ги избират на конгреси през есента), само че " Политико " е събрал най-вероятните кандидати и е дал оценка за възможностите им за номинация за водещ претендент от избрана политическа мощ в европарламента.

 Мишел Барние
© Reuters

Мишел Барние

Мишел Барние: късмет за номинация от ЕНП - невисок

Засега главното внимание е фокусирано върху него. Той е френски политик, на 68 години, сега е основен договарящ на Европейски Съюз за Брекзит. В разнообразни моменти е бил френски външен, аграрни министър, министър по европейските въпроси и на околната среда. Има необятен опит в политиката на локално, национално и европейско равнище, умее да работи с хора с доста разнообразни качества. Загуби на косъм номинацията на ЕНП за ръководител на еврокомисията през 2014 година

Барние обаче не е от партията на Макрон и може да му е мъчно да получи поддръжка от държавното управление си. Не приказва немски. Малко хора в Брюксел се съмняват, че той няма да се кандидатира. Но за хората, които желаят Европа да наподобява съвременна и витална, бял мъж в края на 60-те няма да е най-хубавият отговор.

 Антонио Таяни
© Reuters

Антонио Таяни

Антонио Таяни: късмет за номинация от ЕНП - сдържан

Бивш италиански публицист и представител на италианското държавно управление, на 65 години. В момента е ръководител на европарламента, беше комисар по време на двата мандата на комисията на Жозе Мануел Барозу. Политик от остарялата школа, който знае на кого да стисне ръката и чие его да погъделичка. Смята се обаче, че му липсва детайлна политическа визия. Говори британски, френски и испански, само че се усеща надалеч по удобно, когато приказва на родния си италиански език.

 Енда Кени
© Reuters

Енда Кени

Енда Кени: късмет за номинация от ЕНП - слаб

Кени, на 68 години, е бил ирландски народен представител от 24-годишна възраст – 43 поредни години. Той ръководеше Ирландия от 2011 до 2017 година след няколко министерски поста. Преведе страната през финансовата рецесия. Подобно на Барние е представител на по-старото потомство.

 Юрки Катайнен
© Associated Press

Юрки Катайнен

Юрки Катайнен: късмет за номинация от ЕНП - сдържан

Бивш финландски министър председател, на 47 години, най-младият възможен претендент, сегашен зам.-председател на комисията, отговарящ за работни места, напредък, нововъведения и конкурентоспособност, от северна страна - членка на еврозоната. Смятан е за запазен, което може да е проблем, спрямо другия възможен финландски претендент на ЕНП – харизматичния Александър Стуб.

Необичайно за еврокомисар, Катайнен настойчиво преследваше единствено няколко водещи плана, най-много Европейския фонд за стратегически вложения (който съумя да прокара през европарламента и националните държавни управления за рекордно малко време през 2015 г.), доказвайки способността си да си пробива път през брюкселската администрация.

 Александър Стуб
© Associated Press

Александър Стуб

Александър Стуб: късмет за номинация от ЕНП - сдържан

Бивш финландски министър председател, заменил на поста Катайнен. В момента е вицепрезидент на Европейската капиталова банка, отворен, спортна натура, наподобява като че ли се усеща удобно в космополитна среда за разлика от всекидневно тихите си сънародници.

На 51 години е, приказва пет езика и е работил за четири евроинституции, в това число като евродепутат. Според източници от Финландия обаче Стуб няма да се опита да изтласка Катайнен – негов съотечественик, партиен съдружник и разпален сътрудник за спортни маратони.

 Урсула фон дер Лайен
© Reuters

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: късмет за номинация от ЕНП - слаб

Високо почитан немски министър на защитата, тя наподобява като мечтания претендент. На 60 години, от огромна страна, от най-голямата партия (ЕНП), лице на значима нова самодейност на Европейски Съюз (общата европейска отбрана), приказва британски, френски и немски и е родена и израснала в Брюксел, би била първата жена - ръководител на еврокомисията.

Тя обаче не е била народен водач и не е заемала висок европейски пост. Освен това останалите държавни управления биха били подозрителни, в случай че еврокомисията има немски ръководител и немски общоприет секретар (Мартин Зелмайер).

 Далия Грибаускайте
© Associated Press

Далия Грибаускайте

Далия Грибаускайте: късмет за номинация от ЕНП - никакъв, поради вътрешни правила на ЕНП

Президент на Литва и някогашен еврокомисар, минала е пътя от член на Комунистическата партия от руско време до дясноцентристки водач. На 63 години би била първата жена - ръководител от балтийска някогашна руска страна. Много почитан член на Европейския съвет.

Литовската конституция обаче изисква тя да не бъде член на политическа партия, което значи, че не би могла да бъде номинирана от ЕНП.

 Федерика Могерини
© Reuters

Федерика Могерини

Федерика Могерини: късмет за номинация от социалистите - сдържан

Върховен представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката за сигурност, Могерини би била най-младият претендент от огромна партия, в случай че бъде препоръчана от Партията на на Европейските социалисти. На 45 години, от огромна страна - основателка на Европейски Съюз (Италия). Малко евентуално е обаче социалистите да завоюват евроизборите и като основен посланик Могерини или ще би трябвало да се отдръпна, с цел да се състезава, или ще бъде доста лимитирана в акцията си.

Има много малко вероятни или забележими кандидати на социалистите. От сегашните еврокомисари звездата на Франс Тимерманс (първи зам.-председател, дава отговор за по-добро законотворчество, междуинституционални връзки, господство на закона, Харта на главните права) залезе, тази на Марош Шефчович (еврокомисар за енергийния съюз) едвам проблясна, а Пиер Московиси (еврокомисар за стопански и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз) е от неверната френска партия, с цел да завоюва поддръжката на държавното управление.

 Ги Верхофстад
© Reuters

Ги Верхофстад

Ги Верхофстад: късмет за номинация от АЛДЕ - висок

Бивш белгийски министър председател, той бе претендент за ръководител на еврокомисията през 2004 година Ръководи групата на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите в Европа) в Европейския парламент и е координатор за Брекзит на институцията. На 66 години, заемал е висши постове в продължение на повече от 30 години и на национално, и на европейско равнище.

АЛДЕ обаче е едвам четвъртата по величина политическа мощ в европарламента, а Верхофстад е спорна персона даже в личната си партия.

 Маргрете Вестагер
© Reuters

Маргрете Вестагер

Маргрете Вестагер: късмет за номинация от АЛДЕ, " Република, напред! " - висок

Най-видимият на международно равнище еврокомисар (отговаря за конкуренцията), Вестагер идва от дребна лява датска партия и буди възхита, боязън и злост в равни размери. На 51 години, харизматична, добре готова, стилна и стъпила крепко на земята. Тя е отличният комуникатор, за който мечтаят мениджърите на компании и за който се опасяват да работят пишещите речи. Освен това се приказва, че има поддръжката на френския президент Еманюел Макрон.

Проблемът обаче е, че е от партия (АЛДЕ), която има по-малко от 70 места в 751-местния европарламент.

 Матео Ренци
© Associated Press

Матео Ренци

Матео Ренци: Шанс за номинация от социалистите или " Република, напред! " - слаб

След главозамайващ интервал като министър председател от социалдемократите в Италия той поведе Демократическата партия към извънредно неприятни резултати на изборите през 2018 година

На 44 години, динамичен центрист, който отхвърля да чуе " не " за отговор. Но нефокусираната хиперактивност рядко води до триумф в комплицираната администрация на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР