Тя ни напусна на 86-годишна възраст. Акташева е една от

...
Тя ни напусна на 86-годишна възраст. Акташева е една от
Коментари Харесай

Изпратихме кинорежисьора Ирина Акташева

Тя ни напусна на 86-годишна възраст. Акташева е една от първите дами режисьори у нас. Ще остане в историята на киното с филмите си " Лавина ", " Само ти, сърце ", " Като ария " и неразрешения от тоталитарната власт " Понеделник заран ". В нейна памет довечера по Българска национална телевизия 2 ще се излъчи кино лентата " Лавина ".

Иска се храброст, с цел да прекрачиш границите на познатото. Ирина Акташева поема този риск неведнъж.
Иван Павлов - ръководител на Съюза на българските кино дейци: Да стоиш на ръба на бръснача е мъчно и се желае мощен дух.
Била е забранявана. Неведнъж. Филмът " Понеделник заран " чака съвсем четвърт век, с цел да бъде забелязан.
Филип Трифонов - артист: Когато в Чехия се правеше " Чешкото знамение ", филмът и провокира нежната гражданска война, тука този филм го направиха, те го стопираха.
Заедно с Христо Писков съумява да сътвори филми, които остават близки и разбираеми за публиката и през днешния ден.
Георги Мамалев - артист: Ирина е един прелестен, превъзходен човек, доста грижлив, доста топла, доста добра.Адела Пеева - режисьор: Тя споделяше: Трябва да минат години, ще бъдем оценени тогава, когато минат 20-30 години, никой не знае какво е направил на този свят.
С кончината на Ирина Акташена бе затворена страница от историята на българското кино. Чрез филмите си тя ни дава късмет да я препрочитаме.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР