Тя не притежава властта на един Путин или Тръмп. Но

...
Тя не притежава властта на един Путин или Тръмп. Но
Коментари Харесай

Управлението на Меркел ще се помни

Тя не има властта на един Путин или Тръмп. Но се наложи като ослепителен управител по време на рецесии. И постоянно беше избирана за най-влиятелната жена в политиката. Ангела Меркел навърши 65 години. Постигнатото в ръководството ѝ обобщава Кай-Александър Шолц за " Дойче веле ".

Пръсти на ръцете във формата на ромб - Ангела Меркел бе свързвана с този присъщ жест с ръцете в продължение на години. Даже на предизборни плакати в акцията от 2013 година я видяхме в тази присъща поза. Пръстите, подписани в ромб, бяха един тип знак за нейната резистентност. От която през днешния ден съвсем нищо не е останало. Сега ръцете ѝ още веднъж са в центъра на вниманието, само че поради неконтролируемия тремор. Мнозина се питат дали пък Меркел не е болна.

" Ерата Меркел "

Германската канцлер не има толкоз власт, колкото имат водачите на една Франция, Русия или Съединени американски щати. Но нейното 14-годишно ръководство остави своя отпечатък - по тази причина се приказва за " ерата Меркел ". Тийнейджърите даже не познават друга канцлер.

В стопански проект годините на нейното ръководство бяха положителни за Германия - макар финансовата рецесия. От " проблематично дете " на Европа, за каквато бе считана през 2005-а, Германия още веднъж се трансформира в локомотив на растежа. Безработицата понижа на половина, данъчните приходи набъбнаха. След като през 2009-а бе взето решение за прекъсване трупането на нови задължения (дългова спирачка), резултатите не закъсняха - Германия се елементарни с бюджетния недостиг и стартира да натрупа остатъци.

Блестящ спешен мениджмънт

Властта на Меркел се демонстрираше най-категорично по време на рецесии. Еврокризата, спасяването на Гърция, съветската анексия на Крим: даже и да имаше проблеми на европейско ниво, Меркел не се колебаеше да работи самоотвержено. Списъкът от гости в канцлерството ставаше все по-дълъг - Берлин се трансформира в европейски център за водене на договаряния.

Меркел се потвърди като добър управител във времена на рецесии. И това, че тя съвсем постоянно бе избирана за най-влиятелната жена в света, не беше никаква изненада. Това ѝ завоюва и уважението на жителите - в това число в източната част на страната, където е отраснала. Но тя ни минимум не се възгордя.

 Ромбът, символизирал години наред стабилността на Германия.
© Associated Press

Ромбът, символизирал години наред стабилността на Германия.

" Мама Меркел "

Начело на Християндемократическата партия, Меркел се постара да я модернизира. Бяха насърчавани младите фрагменти, и изключително дамите. Видът на партийните конгреси се промени. Меркел остана каквато беше, а допитванията сочеха, че хората ценят нейната достоверност. В един миг мнозина започнаха да я назовават просто " мама Меркел ". Това беше доста ласкателно за нея, само че имаше и своята сенчеста страна - тъй като на " мама Меркел " се разчиташе прекалено много, отслабна ползата към воденето на демократични разногласия.

И още нещо се загуби: многообразието. Меркел водеше партията и държавното управление си с твърда ръка, с цел да подсигурява успеваемостта в дейностите. Така " мама Меркел " получи отрицателен нюанс. Меркел не се колебаеше да наложи решения като прекратяването на наборната военна работа или отхвърли от нуклеарна сила. Консерваторите в Християндемократическия съюз (ХДС) бяха сложени натясно. По този мотив политологът Волфганг Меркел съобщи неотдавна, че от десноцентристка партия ХДС се е трансформирал единствено в центристка. Което отвори пространство за възникването на нова партия в крайното дясно - " Алтернатива за Германия ".

" Ще се оправим "

В учебниците по история обаче Меркел най-вероятно ще влезе с друго: с фразата " Ще се оправим ", произнесена през август 2015-а в разгара на бежанската рецесия. Тогава Германия заявява подготвеност да одобри стотици хиляди бежанци от Сирия и граничещите с нея военни и спешни огнища. Макар след това Меркел да се опита да нанесе доста корекции. Германското общество и до през днешния ден е разграничено по въпроса за бежанците и мигрантите.

Поляризацията се придвижи и на европейско ниво. Източноевропейците се опълчиха на проектите на Берлин за съразмерно систематизиране на бежанците. Така се образува нова конфликтна линия - от Варшава през Прага и Будапеща до Рим.

 Германският канцлер Ангела Меркел с президента на Европейския съвет Доналд Туск в бежанския лагер Низип, Газиантеп, 23 април 2016 година
© Associated Press

Германският канцлер Ангела Меркел с президента на Европейския съвет Доналд Туск в бежанския лагер Низип, Газиантеп, 23 април 2016 година

Планът " Фон дер Лайен "

Урсула фон дер Лайен би могла да запълни някои от пукнатините. 60-годишната представителка на ХДС и дългогодишна довереничка на Меркел се употребява с положително име, в това число в Източна Европа. Тя е считана за кардинална и амбициозна - само че също и суверенна, които пролича доста добре в пламенните ѝ речи към избирането ѝ отпред на Европейска комисия. Може да ѝ се има вяра, че е в положение да гради мостове. Фактът, че и полската ръководеща партия " Право и правдивост " я поддържа, е следващото доказателство.

Дали Меркел през цялото време е желала постът да бъде ангажиран от Фон дер Лайен? Предварително бе ясно, че нито един от водещите претенденти от Европейския парламент (ЕП) не би могъл да се пребори за председателския пост. И можем единствено да гадаем дали Меркел поради това е издигнала Фон дер Лайен, която най-после съумя да се наложи - въпреки и с прекомерно нежно болшинство.

Какво следва?

Ако беше елементарен човек, Ангела Меркел би трябвало да се пенсионира през 2020-а. Но по този начин е единствено съгласно бюрократичните правила. За момента много се спекулира по въпроса дали тя ще довърши мандата си до 2021-ва, или ще приключи дейната си активност по-рано - най-много поради неконтролируемото ѝ трептене. Управляващата коалиция, в която вземат участие и социалдемократите, е считана за лабилна. А партията на Меркел ХДС падна до исторически ниски равнища на поддръжка.

Но дано не избързваме - още е лято и Меркел, както всеки естествен човек, ще излезе в отпуск. И откакто се завърне след почивката, доста погледи ще бъдат обърнати към нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР