Тя не е загубила живота си на онзи мост, но

...
Тя не е загубила живота си на онзи мост, но
Коментари Харесай

Година след рухването на моста Моранди

Тя не е изгубила живота си на оня мост, само че той промени всичко за нея.

Когато Ирис Боначи си спомня за страшното срутване на моста " Моранди " в Генуа, тя е толкоз разчувствана, като че ли всичко се е случило преди малко.  Но към този момент мина година, откогато привидно непоклатимият виадукт рухна и починаха 43 души. Това се случи на 14 август 2018 година И от този момент нищо в Генуа не е същото.
 
 Gulliver/Getty Images

56-годишната учителка живеела в апартамент тъкмо под моста " Моранди ". От балкона й се виждали величествените носещи колони и автомагистралата над тях. Те били като втори покрив над главата й. " Домът ми към този момент го няма ", сподели Боначи.

От предходната година т я живее с колегата си в различен апартамент и е получила обезщетение . Но това не може да й върне изгубеното : спомените, всекидневието, съседите. За последно могла да посети жилището си през май. В края на юни останките от моста и стените на дома изчезнали при зрелищен гърмеж.

Разрушаването на остарелия мост е съвсем приключено. С него си отива един монумент на ужасяващото събити е. Месеци наред зеещата дупка сред двата края на моста въплъщаваше ужаса от 14 август.  Строежът на новия мост върви паралелно с разрушаването на останалото . От рухването беше минал едвам месец, когато именитият проектант Ренцо Пиано към този момент беше направил план за родния си град . Той даде обещание, че новият мост ще издържи най-малко 1000 години.  Въпросът в този момент е по кое време новото оборудване още веднъж ще свърже града.-->

Марко Бучи, кметът на пристанищния град, който е претрупан със задачата да провежда градежа, споделя, че това ще стане на 15 април 2020 година Първата колона към този момент е съвсем приключена. И таман там през днешния ден ще бъдат почетени починалите. Според информационната организация АНСА се чака на церемонията да участват 450 родственици на жертвите.

" Трагедията е нещо ужасно, само че ние взехме решение да се възползваме от тази опция и да използваме тази фаза, с цел да създадем Генуа по-добра от преди ", съобщи Бучи оптимистично пред АНСА. Той не се бои да уточни дата за завършването на новия мост - макар че знае, че то може да се проточи. " Важното е да си сложим цел ", сподели Бучи. Ако има основателни аргументи за някакви закъснения, доверието няма да пострада, съобщи той. Графикът за разрушаването също трябваше да бъде променян повече от един път. Една от аргументите бе, че в останките от моста беше открит азбест.



Разрушаването и построяването на моста отначало обаче не са единственото, което Генуа чака година след рухването. Не е ясно и по кое време ще приключат правосъдните каузи, свързани с това злощастие.

Разследвани са над 70 души, в това число компанията оператор на автомагистралата " Аутостраде пер л'Италия ", следена от семейство Бенетон чрез групата " Атлантия ".

Остава въпросът дали рухването на моста е можело да бъде предотвратено.
 
 Gulliver/Getty Images

" Мостът рухна, тъй като към този момент не можеше " да си стои на краката ". Като човек, който умира от естествена гибел ", сподели неотдавна прокурор Франческо Коци. " Трябва да разберем дали мостът е можело да бъде избавен, оздравял. И таман това ще изясняваме при следствието ", добави той.

Рухването на моста към момента е част от всекидневието на Генуа, сподели Боначи. Но методът, по който тематиката се разисква, към този момент е различен.

Един от основните проблеми през днешния ден е по какъв начин рухването ще се отрази на пътната мрежа. По оценки на сдружения на бизнеса и промишлеността вредите за фирмите от пристанищния град ще възлязат на стотици милиони евро. Асоциацията " Конфесерченти " означи също, че е потърпевша репутацията на пристанището измежду туристите.

Надеждата, че нормалността ще се върне най-малко по улиците, беше обвързвана с бързото начало на реконструкцията. " Но в този момент държавното управление рухна ", сподели Боначи, като засяга сегашната политическа рецесия в Италия.



Миналата седмица вътрешният министър Матео Салвини , водачът на дясната партия " Лигата ", разгласи, че има желание да излезе от ръководещата коалиция с популисткото Движение " 5 звезди ". Въпреки това се чака на възпоменателната гала дружно с президента Серджо Матарела да участват и държавни представители от двата лагера.

Остава да се види дали политическите съперници ще загърбят спора си за ден в израз на единение. И дали популистите ще употребяват възпоменанието като естрада - и ще засенчат всичко и всички останали.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР