Тя направи това изявление на среща с медиците от МБАЛ

...
Тя направи това изявление на среща с медиците от МБАЛ
Коментари Харесай

Запазват МБАЛ-Враца като областна и работеща

Тя направи това изказване на среща с медиците от МБАЛ "Христо Ботев " във Враца, които стачкуват осми ден против възможния й банкрут.

Нейчева удостовери, че Министерството на здравеопазването работи за намирането на незабавни краткосрочни ограничения и на дълготрайни решения за трайна смяна на ситуацията на регионалната болница.

Здравният министър Николай Петров съобщи по- рано пред публицисти, че още 300 хиляди лв. ще даде Министерството на здравеопазването на болничното заведение във Враца

Заместник-министър Нейчева изрично отхвърли, че ще бъде понижен размерът на активност на лечебното заведение и ще бъде свалено равнището му на подготвеност. Това е било разисквано като краен вид, в случай че вероятно болничното заведение във Враца спре работа, само че тя продължава да работи в цялостен размер, посочи тя.

Лидия Нейчева сподели, че краткосрочните задания са да се обезпечат медикаменти и консумативи, които не се доставят поради наложените запори върху банковите сметки на МБАЛ-Враца. Тя подсигурява, че нужното, с цел да не стопира работата на болничното заведение, ще бъде обезпечено.

Според нея най-важно е незабавно да се вдигнат запорите върху сметките и да се предоговорят отговорностите, с цел да могат медиците да си вземат дължимите заплати и лечебното заведение да продължи да работи. Бързо би трябвало да се изтегли нисколихвен заем, за бъдат изчистени всички отговорности и да остане единствено едно, добави заместник-министър Нейчева. Тя сподели, че всички договаряния по задълженията на врачанската болница ще се водят в София с присъединяване на здравното министерство.

Дългосрочните ограничения към този момент са обсъждани с премиера и засягат всичките 27 регионални лечебни заведения, означи Лидия Нейчева. Тя сподели, че всички политически сили работят за това тези лечебни заведения да останата "гръбнака " на опазването на здравето в страната.

Това, което се предлага е да бъде основан фонд, който да подкрепя регионалните лечебни заведения, които извършват обществени функционалности и са свързани с националната сигурност. Обмисля се опазване и даже нарастване на държавната дотация за здравнонеосигурените. Предстои ново договаряне на цената на клиничните пътеки, в които да се включи труда на медиците, с цел да могат лечебните заведения да работят и умерено да се устоят като търговски сдружения, сподели още заместник-министър Нейкова.

Лидия Нейчева изрази удивление, че в сегашния състав на СД на болничното заведение няма представител на здравното министерство, което е принципал със 76 на 100 от акциите в комерсиалното сдружение.

Тя добави, че скоро следва Общо заседание на сдружението, на което ще се избере подобен представител на министерството и той най-вероятно ще бъде финансист, тъй като болничното заведение имала потребност от подобен специалист.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР