Тя може да ти сготви нещо от нищо, дори когато

...
Тя може да ти сготви нещо от нищо, дори когато
Коментари Харесай

Тази, която има празник. Веднъж в годината.

Тя може да ти сготви нещо от нищо, даже когато в хладилника няма артикули. И то ще е най-вкусното ядене на света. Тя може да ти изпее приспивна ария или да ти опише последния епизод на сериала, който гледа " единствено по този начин ", за разтоварване. Може да ти каже лек за простуда, за разрушено сърце, за нервно превъзбуждение.

Има в дрешника си най-малко една необличана красива дреха, която пази за специфичен случай. Пази и чеиза на баба си, тъкани и везани престилки и покривки. Тях в никакъв случай не вади, даже за пред посетители, само че си ги обича и от време на време ги гледа. Дълго.

Знае да седне с детето да взема решение задания. Може да ръководи автомобил, да смени бушон, да боядиса оградата.  Но тя има специалност и е добра в нея. Въпреки че получава по-малка заплата от сътрудниците си мъже, не мисли за това, просто по този начин е било и преди. Вечер се прибира с торбите, напазарувала е и почва да готви. Онези вкусни гозби, които знае от майка си или от баба си. В събота пуска прахосмукачка и бърше прахуляк от витринките, където е скътала кристала от сватбата. На вилата гледа градинка, което значи, че още непристигнала, почва да копае и плеви. После, наесен, прибира реколтата в буркани, да хапват децата през зимата.

Слава богу, когато роди, има право на дълго майчинство, нещо, в което е толкоз добра. Когато отиде да ражда, я посреща най-бездушното отношение на света, само че тя е привикнала и не чака друго. Облича болничната нощница и търпи. В това е най-хубава, прочее.

Когато пусне радиото, избира вместо вести да послуша някоя оперна или национална музика, нещо за душата. Няма доста време за кино и спектакъл, само че за нея такова посещаване е празник. Иначе всяка вечер, откакто останалите са си легнали, се пробва да гледа някой филм, макар че постоянно заспива пред тв приемника.

Тя в никакъв случай не мрънка, единствено пред приятелки леко се оплаква, едвам си смаже колелцата и да почне още веднъж да търкаля огромната питка на всекидневието. Тя знае да търси и да основава хубост и в панелния комплекс, и в занемарения селски двор.

Тя постоянно ще бодне клонче, ще направи сладки, ще върже шалче, ще закичи брошка. Тя ще гушне, ще приласкае, ще утеши.

На празници или когато има посетители, се скъсва от готвене и сервиране, сякаш единствено тя няма празник в никакъв случай.

Не, има празник. И този празник е един път в годината. И въпреки че у нас той постоянно значи увяхнал карамфил и професионален прием, това е празникът на дамата.

Жената. Нашата баба, нашата майка, нашата щерка. Българската жена. Силна като живота и като земята, която я е родила. Която може всичко на света. Която се грижи за всички, опора е и извор на мощ за всички.

Българската жена. Която, на всичкото от горната страна, е и най-красива на света! Честит празник!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР