Тя коментира това по повод жестокото убийство във Варна на

...
Тя коментира това по повод жестокото убийство във Варна на
Коментари Харесай

Предположение: 70 000 шизофреници има в България

Тя разяснява това във връзка жестокото ликвидиране във Варна на 34-годишния Явор, който от години бил с психологично заболяване, което се оказало нерешим проблем след гибелта на майка му и загубата на ипотекираното им жилище.

„ Това е болест, която стартира в младите години и доста постоянно тези хора не основават лични фамилии. И когато си отидат техните родители по биологични аргументи, в случай че имат братя и сестри или някакви други загрижени родственици, нещата почти вървят, само че доста постоянно са оставени сами на себе си”, сподели още Гълъбова тази заран пред bTV.

„ Не ни пречат, тъй като те са изолирани. Психиатричните лечебни заведения са по джендеми и гори, никой да не ги види , множеството са в окаяно положение. Като заточим там пациента, за каква каква ресоциализация и деинституционализация единствено си приказваме. Тези хора изкарват дните си по психиатриите, които са обърнати на приюти”, акцентира шефката на психиатричната болница.

В Същото време през последните години няма указател на психологично болните.

Приятелка на убития - Елина Дичева, пък описа по какъв начин той е попаднал в дома на килъра си - 36-годишния Венцислав, който го пребил след скандал.

„ Явор приключи техникума по текстил, рисуваше, след което беше в казармата 2 година, а по-късно отключи шизофрения . Майка му се грижеше сама за него, за жалост, се разболя от рак и умря преди към 10 година, след което Явор губи жилището си”, означи Дичева.

„ На няколко пъти беше настаняван наложително в психиатрични заведения, в които беше лекуван, само че в последна сметка те не са приюти. Лекарите го изписват. Нито един доктор няма по какъв начин да знае каква е ориста на този човек по-късно, защото липсва и указател. Проблемът е с неналичието на следваща грижа за тези хора”, акцентира младата жена.

По думите й даже подобен човек да си откри работа, когато е самичък и без надзор и никой не ревизира дали е изпил медикаментите си и положението му още веднъж се утежнява .

„ В момента ние седим и ги гледаме и защото единствено 3% от шизофренично болните правят тежки закононарушения, по тази причина не ни вършат усещане и не ни пречат”, добави Дичева.

Междувременно окръжният съд във Варна остави в ареста арестувания за убийството - 36-годшния Венцислав А. От прокуратурата прецизираха, че той дава пояснения, които не кореспондират със събраните по делото доказателства.

"Убийството е осъществено по изключително нечовечен и непосилен за жертвата метод. Налице е множествена контузия, счупени са съвсем всички ребра на умрелия, които са пробили вътрешни органи . Телесните повреди са нанесени с ръце и крайници, не е употребявано оръжие. Смъртта е настъпила часове след нанесения му побой ", разяснява окръжният прокурор Владимир Чавдаров.

„ Починалият човек е с психологични отклонения и наркотична взаимозависимост. В развой на определяне са всички условия за какво причинителят на убийството го е приютил и каква е била неговата роля”, добави той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР