Тя каза това днес - ден след като премиерът на

...
Тя каза това днес - ден след като премиерът на
Коментари Харесай

ЕС търси начин да заобиколи ветото с помощ за Киев, осигурена поотделно от еврочленките

Тя сподели това през днешния ден - ден откакто министър председателят на Унгария Виктор Орбан наложи несъгласие на пакета от помощи на стойност 50 милиарда евро в поддръжка на раздраната от война страна.

" Когато Украйна изпитва компликации във военната област, тогава би трябвало да ѝ предоставим и политическа поддръжка... Ще реализираме съглашение за финансовата помощ ", съобщи Калас пред публицисти при идването си за втория ден от срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Днес държавните и държавните ръководители на страните от Европейския съюз завършиха с договарянията за финансовия пакет с помощи за Украйна, за приемането на който е належащо решение с единогласие. Те обявиха, че ще опитат още веднъж идващия месец, изразявайки оптимизъм, че тогава ще може да се стигне до общо единодушие.

" Мога да ви уверя, че Украйна няма да бъде оставена без поддръжка, има разнообразни способи да се направи това ", съобщи Калас. " Напълно уверена съм, че до януари ще имаме решение ", добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.

" Посланието към Украйна е: ние ще бъдат там, с цел да ви подкрепим, просто би трябвало дружно да уточним някои от детайлите ", съобщи белгийският министър-председател Александер де Кро.

Макар че до присъединението на Украйна към Европейски Съюз евентуално ще минат още доста години, решението, реализирано на срещата на върха в Брюксел, приближи Киев с още една стъпка към дълготрайната му стратегическа цел се насочи към Запада и да излезе от орбитата на Русия, отбелязва Ройтерс.

Вчера водачите от Европейския съюз заобиколиха опозицията на Орбан против началото на договарянията за присъединение на Украйна, като уредиха той да напусне залата, до момента в който те гласоподаваха историческата стъпка за започване на договаряния за присъединение на страна, която е във война. Германският канцлер Олаф Шолц е изиграл основна роля, с цел да накара унгарския министър председател да напусне залата и да разчисти пътя за взимане на решението, обявиха дипломати и чиновници.

Европейските водачи се събраха още веднъж през днешния ден, с цел да обсъдят други тематики, в това число войната сред Израел и палестинската ислямистка формация " Хамас ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР