Тя е сред 30-те глобални играчи в банковия сектор, смятани

...
Тя е сред 30-те глобални играчи в банковия сектор, смятани
Коментари Харесай

Твърде голяма, за да фалира: какво става с Credit Suisse?

Тя е измежду 30-те световни играчи в банковия бранш, считани за прекомерно огромни, с цел да банкрутират: частната швейцарска банка Credit Suisse има проблеми със своята ликвидност. Спасяват я към този момент с заем за 50 милиарда франка.

Credit Suisse изпадна в рецесия на доверието, откакто акциите ѝ се сринаха на швейцарската фондова борса. В сряда акциите на банката спаднаха с до 30 % в края на търговията. За решаването на казуса със своята ликвидност от банката взеха решение да заемат до 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда щатски долара) от Националната банка на Швейцария. 

Заемът е напълно гарантиран с първокласни активи. Освен това от банката обявиха серия от интервенции по назад изкупуване на дълг за към 3 милиарда швейцарски франка. " Това са решителни ограничения за подсилване на Credit Suisse ", съобщи генералният ѝ шеф Улрих Кьорнер. Кризата, която специалисти се надяват да е единствено краткотрайна, стартира откакто стана известно, че най-големият акционер във финансовата институция, а точно Саудитската национална банка, отхвърля да налива повече пари в Credit Suisse. Причината е в някои регулаторни ограничавания, прецизираха от Рияд. Миналата година Credit Suisse осъществя загуби за 7,3 милиарда франка, а инвеститори изтеглиха активи за други 123 милиарда франка.

Кризата провокира разтърсвания на финансовите пазари

Така Credit Suisse става първата световно значима банка от финансовата криза насам, която би трябвало да бъде спасявана със незабавни заеми. Драматичният спад в цената на акциите ѝ провокира безпокойствие в целия свят и докара до разтърсвания на финансовите пазари. В същото време обаче няма признаци за това, че рецесията в частната банка може да се придвижи и върху други швейцарски кредитни институции – включително и заради проблемите на американската Silicon Valley Bank.

От Credit Suisse се пробваха да успокоят клиентите си. Това е една " доста добре капитализирана банка ", акцентира шефът на Credit Suisse Switzerland Андре Хелфенщайн в изявление за швейцарската телевизия Blick TV.

Във връзка с проблемите на частната швейцарска банка, която е измежду 30-те огромни банки в света, считани за прекомерно огромни, с цел да банкрутират, финансови институции, регулаторни органи и държавни управления по света се пробват да оценят рисковете. Отделни държавни управления даже желаеха от Швейцария да се намеси.

Линднер: " Германската кредитна система е постоянна "

В Германия министърът на финансите Кристиан Линднер увери, че немската кредитна система е постоянна. " Федералното държавно управление е в непрекъснат и натоварен продан на отзиви с всички заинтригувани страни ", акцентира той пред публичната телевизия АРД.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР