Тя е считана от мнозина за първия в света софтуерен

...
Тя е считана от мнозина за първия в света софтуерен
Коментари Харесай

Коя Магьосницата на числата – първият в света програмист

Тя е считана от мнозина за първия в света софтуерен програмист, макар че е живяла цялостен век преди изобретяването на компютъра, какъвто го познаваме през днешния ден. Малцина обаче знаят, че Аугуста Ада Байрон, известна също като лейди Ада Кинг, графиня Лъвлейс, е щерка на... великия британски стихотворец лорд Джордж Байрон.

Родена е на 10 декември 1815 година Не е привлечена от специалността на татко си и става ученичка на шотландския математик Аугустус де Морган, а по-късно – асистент на професора по математика в университета в Кеймбридж, Чарлз Бабидж. С него тя поставя основите на теорията, която се употребява от всички програмисти. За Ада обаче е същинско наслаждение да се отдаде на естествените науки.
Талант и букви
„ Кълна се в дявола, че няма да минат и 10 години и аз ще изсмуча някакво количество витална кръв от тайните на Вселената, и то по този начин, както не могат да го създадат елементарните смъртни мозъци и устни. Никой не знае какви ужасяващи сила и мощ се крият, към момента неизползвани, в това малко нежно създание “, споделя Ада.

Но поради епохата, в която живее, графиня Лъвлейс подписва своите математически трудове единствено с букви. Ето за какво, едвам след доста години, светът схваща, че Ада Лъвлейс е написала първата компютърна стратегия за Бабидж (за намиране на числата на Бернули) и е предложила термини и понятия, които през днешния ден необятно се употребяват – подпрограма, цикъл, работна клетка.
Магьосницата на числата
Бабидж я назовава „ магьосницата на числата “. На нейно име е кръстен език за програмиране – „ АДА “, създаден за потребностите на министерството на защитата, който се е употребявал и за други комплицирани огромни планове, а освен за военни цели. Запознанството й с Бабидж е повратна точка в живота й. Тогава тя е на 17 години, той – на 42. Въпреки това двамата стават равностойни интелектуални съратници, а научното им съдействие продължава цели две десетилетия.
Детство
Родителите й се развеждат, когато Ада е дребна, само че майка й се постарава да получи солидно обучение по математика и естествени науки. Причината е, че тя е мощно отвратена от поезията и въздействието на това съсловие. След като Байрон ги изоставя, а след това и открива гибелта си в Гръцката война за самостоятелност, до момента в който дребната Ада е едвам на 9 годинки, майката поставя мощна клетва – да държи щерка си надалеч от поезията и арт средите.

За Ада обаче е същинско наслаждение да се отдаде на естествените науки. Намира философските и женските брътвежи за загуба на време, а в математиката открива магия. Започва занимания още на 10 година Майка й я предизвиква всекидневно.

Стига се даже до такава степен, че един ден дребната Ада прави чертеж на военен летателен уред, основан извънредно тъкмо. Започва да чете Блез Паскал, братята Бернули и Нютон. На 13 години е покосена от шарка, а майка й наема частни учители по физика, математика и точни науки. Сред преподавателите е даже един от първите математици в Лондонския университет, Огъстъс де Морган, който е сигурен, че Ада ще остави диря в историята.
Гениален разум, отишъл си безвреме
Лъвлейс е впечатлена от дизайна на Аналитичния мотор на Бабидж и сред 1842 и 1843 година превежда публикация на италианския математик Луиджи Менабреа, която го разказва. След това тя добавя публикацията със лични бележки върху мотора, като тези бележки в последна сметка стават по-дълги от самата публикация. В тях тя включва първата в света компютърна стратегия, която машината ще употребява за пресмятане на поредност от цифри на Бернули. Програмата й в действителност се оказва, че е безусловно вярна и би работила по предопределение, в случай че Аналитичният мотор в миналото е бил построен.

„ Бележките на графинята на Лъвлейс се простираха до към три пъти дължината на оригинала “, изяснява Бабидж в автобиографията си. И прецизира: „ Тяхната авторка е навлязла напълно в многото сложни и нереални въпроси, свързани с тематиката “. Именно тези бележки печелят славата на младата жена. Но не и приживе, защото Лъвлейс подписва труда си единствено с буквите „ А. А. Л. “

Кой знае какво още щеше да открие гениалният й разум? Ада умира единствено 9 години след написването на тази стратегия, на напълно млада възраст от 36 години на 27 ноември 1852 година от рак на матката и кръвопускане от лекарите й.
Ролята на дамите в точните науки
Денят на Ада Лъвлейс означаваме всеки втори вторник от октомври от 2009 година насам. Ежегодното събитие има за цел да промотира ролята на дамите в точните науки и да сътвори нови ролеви модели за девойките. Така най-малко ненапълно се компенсира една историческа неправда. Вероятно е трудно да имаш талантлив разум, изпреварил времето си, да гориш в това, което правиш, а да не можеш да се подпишеш със личното си име и да получиш полагаемото самопризнание.

По-късно тя споделя оракулски за себе си: „ Този мой мозък е повече от простосмъртен, както времето ще покаже “.

Е, несъмнено е по този начин.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР