Тя е само на 19 години, а вече е близо

...
Тя е само на 19 години, а вече е близо
Коментари Харесай

Космическо момиче. Татяна Иванова иска да помага за развитието на човечеството

Тя е единствено на 19 години, а към този момент е покрай Космоса. От 4 години Татяна Иванова от Добрич преследва фантазията си - да станe първата жена космонавт на България. И към този момент има насъбран впечатляващ опит по пътя към тази висока цел.

От дете Татяна мечтае да разбере по какъв начин работи светът. Но един ден нейната пристрастеност към Космоса избухва като същинска движеща мощ за нея. Всичко стартира, когато е едвам на 15 години - тогава печели стипендия за учебнотренировъчен лагер по модел на NASA в Измир, Турция .

" Мама знаеше, че имам огромен интерес към звездите и небето и ми сподели за този конкурс. Там видях науката онлайн - имаше доста нововъведения, задачи, тренажори. В учебно заведение това нямаше по какъв начин да се случи и до тогава ми беше мъчно да се ориентирам в каква сфера желая да се развъртвам. Но тогава открих науката и това промени курса на пътя ми ", описа пред Свободна Европа Татяна.

Година по-късно тя минава през още един лагер по модел на НАСА - този път в Хънтсвил, Алабама , в Съединени американски щати.

Дори и по-късно обаче, няма по какъв начин незабавно да стигне до NASA. За да стане астронавт, би трябвало или България да стане пълновръстен член на Европейската галактическа организация, с цел да има право да кандидатства, или да получи непознато поданство и по този начин да се кандидатира самостоятелно.

" Засега не мисля за непознато поданство, това не ми е фиксидея - не желая да отида в Съединени американски щати, с цел да ставам американска гражданка, а с цел да се развъртвам. Но знам, че може би ще се наложи в един миг да го направя, тъй като, за жал, космонавтиката не е предпочитана задача за ръководещите в България ", прибавя Татяна.

За нея в този момент в действителност най-важно е да натрупа от ден на ден познания и опит, тъй като сферата, в която желае да пораства, е доста селективна и спортна и знае, че ще бъдат определени най-хубавите. До този миг най-интересни и предизвикателни са били тренировките под вода, в които се е учила по какъв начин да диша. От септември тя е сертифициран Open Water водолаз.

През януари Татяна Иванова изнася лекция на събитие на TEDx, отдадено на женската публика. Там тя споделя за своя път и къде е България с космонавтиката в международен мащаб.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР