Тя е преминала през всички нива в съдебната система и

...
Тя е преминала през всички нива в съдебната система и
Коментари Харесай

Коя е Галина Захарова, която се бори да оглави Върховния касационен съд

Тя е минала през всички равнища в правосъдната система и в никакъв случай не се е замесвала в кавги. Публично се е противопоставяла на кадровата политика на Висшия правосъден съвет, а в този момент самата тя се трансформира в тест за съвета. Галина Захарова е номинацията на съдиите за ръководител на Върховния касационен съд.

Краят на май 2011 година Мнозинството във Висшия правосъден съвет (ВСС) преди малко е избрало за ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя е близка фамилна другарка на Цветан Цветанов, силов вицепремиер и вътрешен министър в първото държавно управление на Бойко Борисов (2009-2013).

Няколко дни по-късно в символ на митинг против кадровата политика на сътрудниците си в съвета оставки подават Галина Захарова и Капка Костова . И двете са представителки на съдийската квота във Висш съдебен съвет.

Решението им е символно и ще остане в историята като един от значимите епизоди от опълчването сред тогавашните ръководещи и съдиите, отстояващи своята самостоятелност.

Десетилетие по-късно партия ГЕРБ към този момент не ръководи, откакто е изгубила два поредни парламентарни вота, а на власт е необятна коалиция, която си слага като главен приоритет нова правосъдна промяна. Включително посредством преструктуриране на Висш съдебен съвет, чиято кадрова политика продължава да предизвика всеобщи рецензии, изключително след избора на Иван Гешев за основен прокурор.

Галина Захарова пък все по този начин се радва на почитание измежду сътрудниците си и от години е зам.-председател на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия на съда.
Безпрецедентна поддръжка
Месеци преди края на седемгодишния мандат на сегашния ръководител Лозан Панов , трите колегии на съда. Такова единогласие до момента не е имало. От 84 висши съдии, участвали на съвещанието на Пленума на Върховен касационен съд, "за " кандидатурата ѝ гласоподаваха 83-ма. Самата тя не взе участие в гласуването.
[Захарова] дава отговор на законовите условия и има нужните професионални и персонални качества.Пленум на Висш съдебен съвет
Последва и единомислещо на Пленума на Висшия правосъден съвет, с което беше признато предлагането на съдиите Захарова публично да бъде номинирана за ръководител на Върховен касационен съд. Всички 14-има членове на съвета, участвали на съвещанието, гласоподаваха "за ", приемайки, че тя "отговаря на законовите условия и има нужните професионални и персонални качества за заемане на длъжността ръководител на Върховен касационен съд ".

Кандидатурата на Захарова може да се пояснява като неоспорима и поради това, че никой от останалите членове на Висш съдебен съвет не пожела да стартира конкуретна номинация за поста. Това отхвърли да направи и тогавашният длъжностен правосъден министър, който поддържа към този момент издигнатата кандидатка.

Преди ден Пленумът на Върховен касационен съд организира чуване на Захарова, което е наложително съгласно Закона за правосъдната власт, въпреки че в тази ситуация то явно беше официално.
Опасения от "договорки "
Предвид обстоятелството, че висшите съдии заявиха единомислещата си поддръжка за нея още през октомври, полемиката се концентрира върху нещо друго. Съдии показаха опасения, че болшинството във Висш съдебен съвет въпреки всичко може да откаже да поддържа номинацията на Захарова, колкото и да е безспорна.

Повод за тези терзания стана изявление на представляващия съвета Боян Магдалинчев , който на 4 януари сподели пред Нова телевизия, че въпреки кандидат-председателят на Върховен касационен съд да е единствено един, "не е наложително обаче да бъде утвърден този един претендент ".

"Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен началник не може да взема решения във значимите моменти, не виждам смисъл от подобен началник. Той би трябвало да умее да отстоява независимостта на правосъдната власт и на съда ", добави Магдалинчев.
Някакви подмолни придвижвания, някакви подмолни сделки, (...) които най-вероятно ще рефлектират при гласуването.Дария Проданова, Върховен касационен съд
"Опасенията ни не са от открити офанзиви против претендента, който сме номинирали, и на които офанзиви по този начин или другояче би могло да се отговори, а от това, което всички усещаме – някакви подмолни придвижвания, някакви подмолни сделки, които вървят по повърхността, които не се отбелязват, които не се озвучават, само че които най-вероятно ще рефлектират при гласуването ", сподели по този мотив Дария Проданова , зам.-председател на Върховен касационен съд и началник на Търговската гилдия на съда, представена в от чуването на Захарова.

Затова Пленумът на съда единомислещо одобри в понеделник мнение, в което "изразява безапелационна поддръжка за Галина Захарова – претендент за ръководител на Върховния касационен съд, която има нужните качества да отстоява независимостта на съда и на правосъдната власт ".

По този метод сътрудниците ѝ авансово демонстрираха, че в случай че в петък тя не събере нужните ѝ най-малко 17 гласа във Висш съдебен съвет, това няма да е тъй като не има нужните качества за поста.
Съдийско самоуправление
На хартия съдиите в България могат да оферират свои сътрудници за ръководители на съдилищата, в които правораздават. Идеята на така наречен съдийско самоуправление е, че те най-добре могат да преценяват компетентността и моралните качества на най-достойния претендент. На процедура обаче Висшият правосъден съвет няма табиет да се преценява с волята на съдиите и неведнъж я е пренебрегвал, когато става въпрос за основни избори като сегашния.

Освен от сътрудниците ѝ във Върховния касационен съд, кандидатурата на Захарова към този момент беше подкрепена изрично от Съюза на съдиите в България и от Висшия адвокатски съвет . На този декор никой от членовете на Висш съдебен съвет до момента не е изказал някакви обществени запаси към нея.
Самоуправление значи ние да имаме ясна обща визия за това по какъв начин да работим, да съществуваме и да споделяме между тях и с органи отвън нашата общественост.Галина Захарова, Върховен касационен съд
Самата Захарова е последовател на правилото за съдийско самоуправление. По думите ѝ по време на чуването пред Пленума на Върховен касационен съд в понеделник "самоуправление значи ние да имаме ясна обща визия за това по какъв начин да работим, да съществуваме и да споделяме между тях и с органи отвън нашата общественост ".

"Това не е лесна задача, само че аз считам, че бихме могли да го реализираме, тъй като в този съд минава голяма част от нашия живот, и той би трябвало да бъде потребен. Аз се вардя от някакви "обещания ", защото е елементарно да се обещае, че в границите на няколко години Върховен касационен съд ще се трансформира в божествен ъгъл. Това просто не е правилно и на всички ни следва, без значение от това кой ще бъде ръководител на съда, един тежък общ път, който сме длъжни да изминем, с цел да можем да реализираме личното си почитание и това на останалите ", споделя Захарова пред сътрудниците си, представена в протокола от съвещанието.
"Правилното действие на системата "
Фактът, че тя добре схваща значимостта на поста, за който се бори, проличава от обществените ѝ изявления още през 2011 година След като обществено стимулира решението си да напусне Висш съдебен съвет, тя разяснява пред, че "изборите за административни ръководители са от извънредно значение за вярното действие на системата ".
Всеки несполучлив избор на началник предпоставя клонирането му надолу по йерархията.Галина Захарова през 2011 година
"Системата има свойството да се самовъзпроизвежда. Добрият началник – дипломиран, честен, виновен, самостоятелен и обективен – придвижва и утвърждава в колектива същите качества. Недостатъците на ръководителя обаче също се мултиплицират. Всеки несполучлив избор на началник предпоставя клонирането му надолу по йерархията. Никой не избира личното си отричане. Тогава битката за господство на закона, за качествено правосъдие, за самостоятелност и правдивост се затруднява неимоверно. Срещу прогресивните хрумвания за промяна на системата се изправят групи от клонинги. Затова смятам, че процесът на реформиране на правосъдната система би трябвало да стартира от горната страна надолу – от висшия кадрови орган на правосъдната власт ", декларира Галина Захарова в свое изявление за изданието, оповестено на 10 юни 2011 година

Тя има над 33-годишен юридически стаж. Започва като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС) през 1988 година, след което е назначена като младши арбитър. През 1991 година стартира работа в Софийския областен съд , а година по-късно става негов зам.-председател. Между 1993 и 1999 година работи като арбитър в Софийски градски съд , където също става зам.-председател.

През идващите 8 години правораздава като арбитър в Софийския апелативен съд (САС), чийто зам.-председател е сред 2004 и 2007 година След това е определена за член на Висш съдебен съвет от съдийската квота. На 9 юни 2011 година подава оставка като правосъден кадрови и се връща на работа в САС .

На 1 септември 2013 година Захарова е назначена във Върховния касационен съд . Четири години по-късно тя става ръководител на II-ро Наказателно поделение, а от 13 ноември 2018 година е зам.-председател и началник на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР