Тя е прекарала 3 десетилетия по снимачни площадки. Родена е

...
Тя е прекарала 3 десетилетия по снимачни площадки. Родена е
Коментари Харесай

Елизабет Мос – странната кралица на малкия екран

Тя е прекарала 3 десетилетия по снимачни площадки. Родена е в семейство на актьори в Лос Анджелис, само че прекарва четири години в мизерна споделена квартира в Ню Йорк в името на кариерата си. Образите, в които се превъплъщава, всекидневно са на границата сред кроткостта и свирепостта, което ѝ носи редица оценки.

Тя е Елизабет Мос, която тази седмица чества 40-ия си рожден ден. Най-добре позната е от сериалите Mad men и The Handmaid’s tale , само че последните години се развива и като режисьор. Още от раждането си е част от Църквата на сциентологията, в която служи и досега. В същото време героините ѝ постоянно се бунтуват против потисничеството на дамите в религиозни или патриархални общества, само че тя сякаш въобще не вижда това необичайно несъгласие в живота си.

Така Мос се трансформира в една от най-нетрадиционните звезди на своето потомство, а кариерата ѝ като че ли дава звук на развиването на малкия екран през последния четвърт век, написа Ню Йоркър. На 17 години тя получава ролята на дъщерята на президента в „ Западното крило “ (West Wing) – политически сериал за подмолните игри във Вашингтон, който е голям шлагер и бързо я прави известна.

На 23 е определена за „ Момчетата от Медисън Авеню “ (Mad Men), където героинята ѝ Пеги Олсън извървява пътя от плашлива секретарка до текстописец с брилянтни хрумвания. Превръща се в по-емблематичния облик на сериала даже от основния воин Дон Дрейпър, изигран от Джон Хам.

След това идва „ Разказът на прислужницата “ (The Handmaid’s Tale), който към този момент носи на Мос безспорното утвърждение и на критиците. Сериалът е кулминационната точка на митинга на демократична Америка против ръководството на Доналд Тръмп и консерватизма. Съпротивата, която повежда героинята ѝ Джуун Озборн или Офред, както е прислужническото ѝ име, съставлява дами в червени плебеи и бонета, които стачкуват против закона, който ги принуждава да раждат децата на господарите си. Днес по този начин наподобяват действителни демонстрации против анулацията на правото на аборт в Съединени американски щати. За тази роля Мос печели първата си премия „ Еми “ – най-високото предопределение за серийни филми.
 Мос е на гала в Холивуд през 2020 година
През последните 10 години тя взе участие и в няколко пълнометражни кино лентата – “Ние “, “Шърли “ и „ Невидимия човек “, където облиците ѝ още веднъж са многопластови и се сблъскват с домашно принуждение, загуба на деца и дискриминация.

Последният ѝ план е сериалът Shining Girls, който се излъчва единствено по AppleTV, а Мос освен играе в него, само че и режисира част от епизодите.

„ Харесва ми да играя функции, които са доста спорни или съдържат някаква огромна контузия, което е доста друго от живота ми “, споделя тя в изявление за Ню Йоркър. Когато е вкъщи, гледа сантиментални комедии и екшън филми със супергерои, само че когато играе тя желае да се придвижи в различен прочувствено кондензиран свят. Тази промяна тя разказва като „ занимателна “.

Елизабет Мос е родена на 24 юли 1982 година в самото сърце на Лос Анджелис в семейство на музиканти. Къщата им е изпълнена с създатели, които постоянно се събират, с цел да свирят или просто, с цел да се забавляват. Тя разказва израстването си като минало в „ доста изобретателно, артистично пространство “. Родителите ѝ стават част от Църквата на сциентологията още преди тя да се роди. Заради това тя единствено на 11 годишна възраст към този момент е минала главните равнища на „ осъзнаване “ и е пълновръстен чиновник.

В реалност Църквата основава едно малко общество от холивудски сциентолози, а Мос е част от още по-малкото му второ потомство. Тези контакти ѝ оказват помощ в първите дни на кариерата ѝ още като тийнейджърка, когато получава първите си дребни функции на екрана.

В интервютата си Мос заобикаля да приказва за Църквата с аргумента, че не желае хората, които я гледат, да се разконцентрират поради нейното участие в нея. И въпреки всичко не отхвърля, че е научила доста в нейните учения, за това по какъв начин да се превъплъщава в един напълно друг облик от този, който е в всекидневието си. И въпреки всичко не вижда несъгласието сред бунтарските си функции и йерархичната и проблематична на доста равнища организация на сциентологията.

„ Очевидно религиозната независимост и съпротивата против теокрацията са доста значими за мен “, споделя тя.

Теодора Бързакова е видео публицист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна публицистика " в City University London и е работила 5 години в интернационалното радио BBC World Service.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР