Тя е първата ученичка, която излиза на климатичната барикада в

...
Тя е първата ученичка, която излиза на климатичната барикада в
Коментари Харесай

И Китай вече има своята Грета Тунберг

Тя е първата ученичка, която излиза на климатичната укрепление в Китай: 16-годишната Хъуей О от южния град Гуилин желае да обърне внимание на тематиката за климатичните промени по автентичен метод: като засажда дръвчета. " В Китай е нужен огромен кураж, с цел да участваш в митинги. Но засаждането на дръвчета е нещо, в което всеки може да се включи ", споделя младата екоактивистка за Дъждовни води.

Китай е най-големият в света производител на парникови газове. В страната постоянно избухват кавги поради замърсяването на земя, реки и езера. А китайските градове са печално известни с неприятния си въздух. И до момента в който по света милиони младежи показват в отбрана на природата, в Китай е съмнително безшумно и умерено.

Хъуей научила за придвижването " Петъци за бъдещето " и неговата основателка Грета Тунберг от интернет. Още когато била на 15-години, тя почнала да си задава тревожни въпроси за климата. В градската библиотеки попаднала на брой на американското списание " Нейшънъл джиографик " и на една публикация за последствията от замърсяването на моретата и океаните с пластмасови боклуци. " Тогава доста се уплаших ", спомня си момичето. И прибавя, че от този момент насам чете всичко, което може да открие по тематиката за опазването на климата.

" За да спасим климата "

" Много се разочаровах, че никой в Китай не се включва в придвижването " Петъци за бъдещето ", споделя Хъуей. Ето за какво тя решила да стане първата ученичка в страната, която издига глас в отбрана на климата. Два месеца по-късно постнала в Туитър своя фотография пред постройката на локалната администрация на Гуилин със саморъчно изработен афиш с обръщение към нейните съученици: " Нуждаем се от вас ". Цели 7 дни тя останала пред градската администрация, преди полицията да я прибере.

Протестите против замърсяването не са чак толкоз рядко събитие в Китай. През юли 2019 година хиляди поданици на централния град Ухан се включиха в демонстрации против проектите за създаване на апаратура за изгаряне на боклука. Тогава се стигна и до конфликти с полицията, а по-късно градските управляващи оповестиха, че се отхвърлят от проектите си. Година по-рано и в източния китайски град Лонгтоу митинги стопираха построяването на петролна рафинерия. Подобни митинги имаше също в югозападния град Кунмин, както и в едно от предградията на Шанхай.

Но тези митинги постоянно са били свързани с съответен план, отхвърлян от локалните поданици поради опасения, че е нездравословен за здравето на хората. А в изискванията на репресивния управнически уред апелите за промяна на политическия курс са деликатна тематика в Китай.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР