Тя е открита случайно през 1992 г., докато са добивани

...
Тя е открита случайно през 1992 г., докато са добивани
Коментари Харесай

Пещерата Тулумташ: Тайното съкровище на Анкара

Тя е открита инцидентно през 1992 година, до момента в който са добивани камъни, употребявани за строителството на околовръстното шосе на Анкара и автомагистралата за Истанбул
Една от забавните и едва известни за българите естествени забележителности край столицата на Турция Анкара е пещерата Тулумташ.

Тя се намира в столичното предградие Гьолбашъ, където е и едноименното езеро - обичано място за отмора на жителите на мегаполиса.
 Снимка: Джанан Исмаил/БТА
Красивата пещера Тулумташ напоследък притегля от ден на ден туристи освен от Турция, само че от целия свят, споделя пред Българска телеграфна агенция Айшенур Даянч, която работи като гид. Броени дни преди локалните избори в Турция естествената забележителност бе посетена и от министъра на културата и туризма Нури Ерсой.
 Снимка: Джанан Исмаил/БТА
В отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция по кое време е открита пещерата, Айшенур Даянч уточни, че пещерата е открита инцидентно през 1992 година, до момента в който са добивани камъни, употребявани за строителството на околовръстното шосе на Анкара и автомагистралата за Истанбул. Пещерата е открита при една от детонациите за рандеман на камъни.

Геолози от Анкарския университет и университета Хаджеттепе са работили по пещерата, като са правили проучвания на сталактитите и сталагмитите в пещерата, сподели Даянч.

Тя уточни, че пещерата е от вида " жива пещера ". В нея също по този начин има сталактити и сталагмити, които са на 5 милиона години, а има и такива, които са на 1 милион години.

Даянч изясни, че в пещерата целогодишно температурата е сред 10 и 11 градуса по Целзий, а влажността е 92-93 %.
 Снимка: Джанан Исмаил/БТА
В отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция дали са потребни визитите в пещерата на хора с разнообразни болести на дихателната система, тя сподели, че вътре се диша по-лесно и е добре за здравето за хора с разнообразни дихателни проблеми, само че към момента не е издадена съответна рекомендация от министерство на опазването на здравето.

На въпрос дали има доста гости в пещерата Даянч, отговори, че посетителите от ден на ден се усилват, изключително през летните месеци (до 2000 души дневно) и в почивните дни (целогодишно). Тя добави, че посетителите в пещерата са доста повече от предстоящото.

Най-голям интерес към пещерата до момента демонстрират задграничните туристи от Южна Корея, както и от Бразилия, Англия, Съединени американски щати и Русия, уточни Даянч.

Входът за визити в пещерата е 30 турски лири (1,65 лв).
 Снимка: Джанан Исмаил/БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР