Тя е обявена за една от великите личности на 20

...
Тя е обявена за една от великите личности на 20
Коментари Харесай

Тъмната истина за Майка Тереза: Светица или шарлатанка беше тя?

Тя е оповестена за една от великите персони на 20 век, канонизирана е за светица, даже е удостоена с Нобелова премия за мир. Израснали сме с един облик на Майка Тереза, заслужен за удивление. Дори името ѝ от дълго време е нарицателно за добрина, състрадание и чиста обич. Доколко обаче тази визия е истина?

Нов филм хвърля напълно друга светлина върху живота на монахинята от Калкута, като показва малко известни обстоятелства за нея. Те дотам се разминават с визията за Майка Тереза, изграждана в продължение на десетилетия, че мнозина се чудят ангел ли е или шарлатанка родената в Скопие албанка, която се посвещава на вярата на 12-годишна възраст.

Едно от най-скандалните изказвания е обвързвано със положението на лечебните заведения към „ Мисионери на милосърдието”, медал учреден от Майка Тереза, който се грижи за най-бедните, болните и умиращите по света. Според хора, работили тясно с него, монахините въобще не са полагали нужните грижи за пациентите. Освен това макар многочислените дарения, които светицата успявала да получи, в лечебните заведения царяла цялостна бедност, а иглите се употребявали неведнъж, без да се дезинфекцират. Оказва се, че при един случай на жена с изгаряния са били отказани болкоуспокояващи.



“Те имаха парите да основат напълно прилична болница, само че не го направиха. Казваха, че ще се молят за отминаване на болката без лечение”, настояват осведомени.

Идеята за това се корени в самото разбиране на Майка Тереза за болката - тя е неизменима част от нейната религия. Монахините да вземем за пример трябвало да се самобичуват, тъй като светицата вярвала, че страданието ще изкупи греховете на света.

Друга рецензия към Майка Тереза е, че към нейната организация през 80-те години на предишния век потичат десетки милиони долари, които отиват в банката на Ватикана. Въпреки големите суми пари, които са дарявани на организацията във времето, лечебните заведения били мизерни.



Под въпрос е и отношението на светицата към абсурда със половите похищения против деца, осъществявани от представители на католическата черква. В един от случаите Майка Тереза засвидетелства поддръжката си за духовник, упрекнат в такива закононарушения, което го освобождава от наказателна отговорност.

През годините организацията на албанската монахиня неколкократно влиза в полезрението на управляващите, като в няколко случая името ѝ е забъркано в кавги за трафик на хора и деца.

Истина ли са новите разкрития за Майка Тереза? Всеки самичък избира на какво да има вяра. Ние няма обаче по какъв начин да забравим и големите заслуги на тази забележителна жена, която за мнозина е притежател на светлината на вярата, вярата, добротата и любовта.


Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР