Тя е на разположение на всички колоездачи, пешеходци и туристи

...
Тя е на разположение на всички колоездачи, пешеходци и туристи
Коментари Харесай

Изградиха и откриха нова безплатна веломивка и чешма в кв.Бояна

Тя е разполагаем на всички колоездачи, пешеходци и туристи тръгнали към Витоша

В понеделник вечер в кв. Бояна публично бе открита новоизградена веломивка и чешма, намираща се до Боянска река, директно до главния маршрут, по който колоездачи и пешеходни туристи се насочат и се връщат от Витоша. Адресът е площадчето при сливането на ул. " Три Кладенци " и ул. " Орешарска " в кв. Бояна. Комуникативно и в същото време безшумно - мястото е извънредно уместно за разхлада и отмора и най-новата опция - за разчистване на велосипед след каране в планината. Новозиграденото съоражение е на мястото на остаряла чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието, а концепцията за възобновяване й и изградждането на нова веломивка и чешма е на един от изявените велоклубове у нас - Veloraptor. Съоражението е построено взаимно със Столична община - регион " Витоша " и благодарение на всички почитатели на планинското колездене, присъединили се в събитията на клуба в последните месеци и подкрепили самодейността с дарения.
" Хората от квартала, също идваха и даряваха средства по лична самодейност, когато работата стартира и видяха майсторите ", споделя ръководителят на Велораптор - Калин Русев и прибавя, че по-възрастните Боянчани, даже си спомняли, по какъв начин са поили животните си на остарялата чешма, чиито остатъци се виждат и в този момент в края на градинката. " Останалата част от тях също включихме в комплекса - един от коловете за парапета е закрепен за тях ", добавя той.
Идейният план и първа копка се случват през зимата с поддръжката на кмета на р-н Витоша и макар пандемията и с помощта на напъните на клуба - основите са състояние напролет. Проектът е осъществен с естествени материали. От лицевата страна има социална чешма с скамейка, чийто тил прилича профила на планината. А на гърба на чешмата е завършена площадка с корито от 2 кв.м с маркуч с кран - за разчистване на колела, без да се пречи на използването на чешмата. Тя ще работи целогодишно, а веломивката - през месеците с позитивни температури. С построяването на веломивката и чешма, регион " Витоша " в допълнение ще облагородят региона, като изградят в допълнение улично осветяване, почистят и затревят региона.
Велораптор е освен основател, само че и ще " осинови " оборудването, като се грижи то да е постоянно в редовност. През последните години клубът е един от най-активните и добре представящ се в надпреварите у нас. Част от него са:
- Александър Алексиев - професионален планински и шосеен колоездач, нееднократен държавен първенец, троент победител в " Обиколката на Витоша 100 км " с върхове на трасето през 2018-та, 2019-та и 2020-та години, победител в множеството надпревари в България, в които е взел присъединяване.
- Христина Козарева - нееднократен победител в " Обиколката на Витоша 100 км ", държавен първенец по планинско колоездене и играч с голям брой оценки в леката атлетика;
- Владислав Гюров, Калин Русев, Алекс Иванов, Виктор Танков и други - са състезатели с доста опит и сцени в множеството надпревари по планинско колоездене в България. На " Обиколката на Витоша " тази година те заеха надлежно 2-ро, 3-то, 4-то и 10-то място, след Александър Алексиев.

" Тази самодейност е едно положително начало за всички нас в желанието ни да вършим колоезденето все по-достъпно, прелестно и комфортно ", споделиха с неспокойствие от клуба.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР