Тя е мюсюлманка, но вижда безпощадно ясно проблемите с онези

...
Тя е мюсюлманка, но вижда безпощадно ясно проблемите с онези
Коментари Харесай

В Германия и Европа има "паралелни общества" на преселници от Турция

Тя е мюсюлманка, само че вижда безпощадно ясно проблемите с тези мигранти, които следват законите на шериата и в Германия. " Без приемливост към враговете на толерантността " е девизът, който за малко не ѝ коствал живота, споделя за " Дойче веле " Дана Александра Шерле след диалог с основателката на " демократична джамия " в Берлин Сейран Атеш.

Сейран Атеш постоянно е заплашвана с ликвидиране и от години е под полицейска отбрана. Основателката на демократичната джамия " Ибн-Рушд-Гьоте " в Берлин споделя пред Дъждовни води, че хората, които я заплашват, " не желаят никакво обновяване на исляма и не възприемат никаква модерна интерпретация на Корана ". В учредената от нея джамия няма делене на вярващите по сексуален симптом. В джамията могат да се молят дружно мъже и дами. Дейността ѝ като правозащитничка за малко не ѝ коствала живота. Атеш се отървава на косъм от гибелта. В помещението, в което през 1984 година давала правни съвещания на турски дами, живеещи в Германия, ненадейно нахълтал мъж с оръжие, прострелял клиентка на Атеш и тежка ранил адвокатката по врата.

" Цяло знамение е, че оцелях. Беше погубен един човек, а мъжът искаше и мен да убие единствено тъй като се застъпвам за правата на дамите. Аз желая мъжете и дамите да са равни освен пред закона, а и в обществото. Има обаче хора, които очевидно са подготвени да убиват хора, единствено и единствено да не стане това ", споделя Атеш.

" Не против исляма, а против патриархата "

Казва, че гневът я подтикнал да продължи битката все пак. " В името на нашите деца и за бъдещите генерации. Черпя сили от това прекарване - на косъм от гибелта - и си споделям: Трябвало е да оживея. Вярвам в милостивия Бог, имам вяра, че е трябвало да оживея, с цел да продължа да повеждам тази битка ", споделя Сейран Атеш. В изявлението за Дъждовни води тя акцентира, че се бори " не против исляма, а против патриархата ", тъй като той потиска и дискриминира дамите. Тя споделя, че огромна част от мигрантите от Турция и другите мюсюлмански страни в това време са станали по-консервативни от мюсюлманите в техните родни страни. " Миграцията прави хората кардинално по-консервативни ", споделя адвокатката.

На въпроса дали за някои мюсюлмански фамилии в Германия конституцията не важи, тя дава отговор: " За страдание в Германия и Европа съществуват " паралелни общества " на преселници от Турция и от други мюсюлмански културни среди, които считат, че немското или европейското право не важат за тях. Те признават само полезностите на шериата – само че освен ритуалите му, а и законите. Те не признават демокрацията ", споделя Сейран Атеш и прибавя: " Въпреки това политиците считат, че в една " открита към света страна трябвало да бъдат показани всички гледни точки. В този случай обаче политиката на интеграция няма по какъв начин да действа, или стартира да върви в неверната посока ". Тя застъпва правилото: " Никаква приемливост към враговете на толерантността! ".

 В Германия и Европа има
© Associated Press

Не виждат за какви закононарушения става дума

Сейран Атеш подлага на критика и метода, по който Германия подхожда към така наречен убийства на достойнството. Много постоянно се твърди, че ставало дума за случаи на мъчителна ревнивост или за домашно принуждение, каквито има и измежду германците. При това не се вижда, че непроменяемо става дума за закононарушения, които се правят от братя или други мъжки сродници над дами от фамилията. " Политиците не обръщат огромно внимание на тези закононарушения, тъй като става дума за случаи, които засягат дребна част от хората с миграционни корени ", споделя тя.

Сейран Атеш счита, че страната би могла да стори доста повече с добра просветителна и интеграционна политика. " И това трябваше да стартира още преди 40 години ", споделя тя и прибавя: " Трябва изрично да се изясни на хората, че тук, в Германия, се съблюдават главните човешки права ". Атеш твърди, че " множеството мигранти, които се капсулират в своего рода " паралелни общества " даже не знаят какво съставлява конституцията. Нито пък знаят " кои са европейските полезности, за които се приказва толкоз постоянно ".

Адвокатката споделя, че заканите, които получава в електронната си поща нормално идват от " елементарни консервативни мюсюлмани ", а не от екстремисти и поддръжници на ИД. " По това може да се види, че става дума за проблем на цялото общество, споделя тя, проблем, обвързван със светогледа на тези, които се опасяват, че желаеме от тях да изоставят своята еднаквост, когато приказваме за европейски полезности и човешки права. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР