Тя е журналист и защитник на човешките права на жените.

...
Тя е журналист и защитник на човешките права на жените.
Коментари Харесай

Инга Бел – германката, чийто живот беше променен от историята на едно българско момиче

Тя е публицист и бранител на човешките права на дамите. Родом от Румъния, като дете емигрира в Германия. А специалността я свързва с България толкоз мощно, че избира да приказва на български, предава bTV.
Преди 18 години Инга Бел е сътрудник на Първа немска телевизия – отразява войната в Косово и Македония. И попада на историята, която ще преобърне живота ѝ .
„ През 2000 година, след войната в Косово, направих репортажи за Косово и Македония. Там открих едно доста младо момиче, Сесил се споделяше. Тя беше българка на 14 години. Беше принудена да бъде продажница , малолетна, в Косово и Македония – споделя Инга. – Учудих доста за какво никой от моите сътрудници не написа или не прави репортаж за това. Аз бях единствената! Защо? Естествено, тъй като и те – другите мъже, бяха дружно с армията “.
Момичетата били като в затвор, спомня си Инга. „ Един бардак, който беше безусловно затворен. Един македонец като сутеньор и тези малолетни девойки от цяла Източна Европа! Много от тях от България. Бяха там за „ потребностите “ на бойците. Ужас! “.
 Инга Бел
Снимка: bTV
Следващите няколко години немската журналистка посвещава на казуса с трафика на дами. Идва в България и основава планове, с които да помогне на малолетните сексробини да излязат от порочния кръг .
„ В село Подем, до Плевен, има трудово-възпитателно учебно заведение. От там бяха доста от девойките , които бяха на открито, в чужбина, като проститутки. Последваха хайки, назад в България, там – в трудово-възпитателното учебно заведение. – споделя Инга. – Те бяха там безусловно травматизирани! Тези девойки без бъдеще, без учебно заведение, без вероятности – там, в това учебно заведение, където няма нито психолог, нито доктор... всички имаха сифилис и други ужасни заболявания! Тогава ние, благодарение на Теологическия факултет в Софийския университет и помощ от Германия, възстановихме малко морала и живота на тези девойки “.
 Инга Бел
Снимка: bTV
Днес съгласно Инга са настъпили доста промени. „ В момента виждам, че в България хората приказват за трафик на дамите . Те виждат, че това е огромна неволя. Но тогава, преди 18 години, когато аз направих този репортаж, тогава настройката в българското общество беше: „ А, проститутките? Те го вършат непринудено! “. Сега съзнанието е, че това е огромен проблем “.
И до момента журналистката е в контакт с тези девойки. „ Едната, за жалост, в този момент е продажница в Холандия. Другите девойки имат естествен живот ! Имат деца, мъже – живеят естествен живот! Но към момента са травматизирани, имат проблеми със съня, кошмари, имат проблеми с храненето. Но въпреки всичко живеят живота си! Без проституция, без контузии, без принуждение! Дали ще успееш или не, зависи от вътрешната мощ и, естествено, от външната помощ “.
 Инга Бел
Снимка: bTV
Инга Бел е посветила кариерата си на Организацията за отбрана правата на дамите. „ Не са забравени човешките права на дамите. Те са в заплаха. Затова е значимо да не го одобряваме като нещо от единствено себе си – че имаме тези човешки права, а да се борим всеки божи ден за тях. Защото могат да ни ги вземат “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР