Тя е една от най-живописните църковни сгради у нас, издигайки

...
Тя е една от най-живописните църковни сгради у нас, издигайки
Коментари Харесай

Неземна красота, божествена магия и приятна хладинка само на 50 км от Пловдив

Тя е една от най-живописните църковни здания у нас, издигайки се над цялата божествена естествена хубост. Параклисът "Възнесение Господне " е ситуиран покрай село Борово, което се намира в междинната част на Родопите, на 50 километра от Пловдив, на 38 километра южно от Бачковския манастир и на 6 километра от Лъки. Разположено е в Преспанския дял на изток от седловината Рожен в Западнородопския масив.
Още при влизането си в Борово ще забележите какъв брой огромно значение отдават локалните на вярата. На най-високата точка над селото, някак самотно, само че и някак величествено, се извисява параклисът - "Възнесение Господне ". Построен едвам през 2006 година на място, тачено от древността, белият храм с червен покрив и камбанария е напълно дело на локалните поданици - изработен с непринуден труд и персонални средства.

Най-висок връх тук е връх Кръстов - 1428 м. Разклоненията на ридовете - Радюва планина, Крушовска планина, Градище планина, Гордюва чука, Новаковски балкан, Момчиловски хълм, Кайнадински хълм, Жълти дял и Устренски хълм са подредени един след различен като разгорещено море.

Първите писмени сведения за с. Борово датират от XI век (1083 г.) Селото е упоменато паралелно с други селища от Родопите в Типика на Григорий Бакурияни за монашеската общественост в Бачковския манастир, по-късно е посочено в османски указател на джелепкешаните от 1576 година, а археологическите остатъци в и към него демонстрират, че то е било обитаемо още от V-IV век прочие н.е.

В землището на селото се намира известният православен манастирски комплекс "Кръстова гора - Света Троица ". Легендите описват, че в Кръстова гора се намира кръстът, на който е разпънат Христос. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР