Тя е била упълномощена от чешкия съд за пълномощник на

...
Тя е била упълномощена от чешкия съд за пълномощник на
Коментари Харесай

Здравните осигуровки на Марена платиха българи в Чехия

Тя е била упълномощена от чешкия съд за прокурист на българката Марена Георгиева, изпаднала в положение на будна кома, след 4-дневна работа в завода „ Боргерс” в Ракоцани. Предположението на лекарите е, че става въпрос за алергична реакция на изоцианати (материал, с който се работи в завода „ Боргерс”) с тежък бронхоспазъм, тежка дихателна непълнота и следващо ненадейно прекъсване на кръвообращението. Това приказва здравната документи по случая. Мандикова поема случая, откакто Марена към този момент е в 4-месечна кома. Постепенно се привързва към болната. Жената е от Бургас, има болна майка и се взема решение да отиде на гурбет, като доста други българи - за пари. Сключва контракт за работа с организация за наемане на служащи „ Амбосели” на 3.2.2017 год. за една година. Но, работи единствено 4 дни!...

Лечението на Марена коства на чешката страна повече от 1,5 милиона чешки крони, само че здравните й осигуровки се изчерпват, никой от България не поема да се погрижи за правата й, а идва време да я върнат у нас. След нашата обява, разпратихме информацията на няколко министерства и НПО-та, само че уви – не получихме противоположен отговор отникъде, а от канцеларията на омбудсмана Мая Манолова ни попитаха „ защо става въпрос”, и ни молят да попълним късата форма за електронна тъжба?!?

Какво би следвало да се направи следователно, когато даже и българските юристи, към които се обръща Мандикова – да се заемат със случая – да образуват дело против завода в Чехия, удрят на камък?!? Никой не желае да отбрани правата на българката без пари, нито да поеме ангажимент към лекуването й в България.

Татяна Мандикова се заема и с това. Апелът й за помощ на Марена, не остава нечут измежду сънародниците ни в Чехия. Българи, работещи там, събират пари и заплащат здравните осигуровки на Марена за още една година напред. В момента болната е превозена и предадена на лекарите от Университетската болница в Бургас. Съдбата й е в ръцете на българските експерти, само че с платените от българи в Чехия здравни осигуровки. Хвала на тези българи, чиито имена (поне тези, които знаем) държим да споменем.

Това са хора, които работят и живеят в чешката страна, само че не са не запомнили, че са българи, и какво е да си безсилен в непозната страна. Това са назованите във фейсбук страницата на Татяна Мандикова, като групата на Дилян Кръстев от Ихлава: Николай Цоковски, Ирена Маринова, Върбан Зафиров, Михаил Михайлов, Пламен Петров, Десислав Иванов, Искрен Методиев, Димитър Илиев, Валери Тодоров, Сашо Любенов, Зоя Георгиева, Емил Георгиев, Иванка Цветкова, Тихомир Петков, Силвия Спасова, Апостолка Какардъкова, Божидар Стефанов; групата на българите в Босковице: Спаска Павлова, Милен Стоянов, Селяйдин Ибрахим; групата на Нели Енева: Николинка Гатцева, Христо Кънчев, Йордан Стоянов, Татяна Цолова, Огнян Аврамов, Иванка Мазникова, Станимир Христов, Мая Райтова, Васил Тодоров, Снежина Василева, Величка Петрова, Анелия Спевачкова, Жоро Георгиев, Вилиян Александров, Екатерина Иванова и други

Крона по крона, тези българи оказват помощ безусловно на сънародничката си Марена и събират в началото 14 900 крони, като не престават да вършат дарения по сметка на Марена и досега парите, събрани в Чехия са 18 100 крони, като сумата продължава да пораства.

Това е положителният образец. Дано неприятният не се окажат служителите, от които зависи ориста на Марена в България. Нека им напомним, че родината на Марена е България. Както и на всички тези положителни и състрадателни българи в Чехия, тръгнали на гурбет по света в болшинството си не от хубаво, само че подготвени да оказват помощ и със скромни, само че взаимни старания, да създадат огромно положително.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР