Тя е английска виконтеса, общественичка, пътешественичка, филантроп и радетелка за

...
Тя е английска виконтеса, общественичка, пътешественичка, филантроп и радетелка за
Коментари Харесай

„Българската лейди“ в „Темата на NOVA“

Тя е британска виконтеса, общественичка, пътешественичка, човеколюбец и радетелка за България по времето на Априлското въстание и след Освобождението. Тази седмица в „ Темата на NOVA ” журналистът Ани Салич и операторите Росен Илиев, Георги Георгиев и Андрей Стоилов ще срещнат феновете с лейди Емили Странгфорд и делото й по нашите земи в едни от най-жестоките времена в българската история.

Интересът на британската благодетелка към България се поражда от брачна половинка ѝ – лорд Пърси Уилям Странгфорд – секретар на британското посолство в Цариград и уверен българофил. Двамата по всякакъв начин опитвали да оказват помощ в битката на българите за реализиране на църковна самостоятелност от Османската империя. Лордът не доживява Освобождението, само че завещава любовта си към българския народ на брачната половинка си.

След гибелта му Лейди Странгфорд стартира да събира дарения от британците и сама се заема с възобновяване на мелници и домове, обезпечава облекла, основава и фондация за вдовиците и сираците след Априлското въстание. А най-важната част от нейната благородна идея е обвързвана с здравна активност и построяването на лечебни заведения. Как всички старания на Емили Странгфорд способстват за позитивната смяна в българското общество в тежките времена на война и заболявания?

Гледайте „ Българската лейди “ в „ Темата на NOVA “ на 31-и октомври, незабавно след централната емисия вести.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР