Тя е актриса, сценаристка и режисьорка. Филмите ѝ говорят по

...
Тя е актриса, сценаристка и режисьорка. Филмите ѝ говорят по
Коментари Харесай

Яна Титова, която прави изкуство без страх

Тя е актриса, сценаристка и режисьорка. Филмите ѝ приказват по тематики като зависимостта и насилието. За разлика от огромна част от гилдията ѝ, тя не се опасява да застава зад дела и хрумвания. Преди ден филмът на Яна Титова „ Диада “ завоюва огромната премия на фестивала „ Златна роза “.

Като дребна свири на пиано, а по-късно се занимава с пеене. Всичко се трансформира на един театър, когато е на 13-14 години.

„ Един мой съученик участваше в детска групировка в Пловдив. Отидох да виждам него. Бях безусловно омагьосана... Аз не стопирах цяло лято да мисля за този театър. За мен беше безусловно ясно, че натам ще се насоча. “

Тя е Яна Титова . Родена е в Пловдив. С пианото се захваща от четиригодишна, а след това продължава и с пеенето. След гимназията влиза в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, където учи в класа на проф. Атанас Атанасов .

Пеенето въпреки всичко се оказва доста потребно, тъй като, откакто приключва академията, получава опция за изява в Младежкия спектакъл „ Николай Бинев “, където тогава се слагат голям брой мюзикъли.

Постепенно се утвърждава и доближава до сцената на Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Там играе в хитови постановки като „ Полет над кукувиче гнездо “ и „ Три сестри “. Заради ролята си на Ирина в творбата на Чехов получава премия „ Аскеер “ .

По-голямата премия обаче е непокътната след едно от участията ѝ в „ Полет над кукувиче гнездо “. Тогава на служебния вход на театъра артистът Стоян Алексиев , който също взе участие в постановката, я среща със сина си Александър , който също е артист.

„ Той се обърна и сподели: „ Яна, ела да те срещна с Алек. Аз отидох и край, това беше “, споделя години по-късно Титова. И двамата настояват, че любовта им е от пръв взор.

Титова се оправя доста сполучливо и в киното. Дебютът ѝ е във кино лентата на Ивайло Христов „ Стъпки в пясъка “, а за играта си в него получава Наградата на Българската киноакадемия за поддържаща роля.

След присъединяване и в „ Лов на дребни хищници “ на Цветозар Марков пък получава „ Златна роза “ . По-късно се снима и в „ Кецове “ на Валери Йорданов.

Постепенно в нея се прокрадва и нова пристрастеност – да режисира и основава сюжети. Затова и се записва в магистърска стратегия по кино и телевизия в Нов български университет.

Между всички триумфи обаче тя взема решение да предприеме изненадваща стъпка – мести се в Лондон, с цел да живее дружно с обичания си Алек. Години по-късно в изявление тя дефинира това като „ първия си милион “.
Изкуството не се затваря в граници
„ Първият ми „ милион “ беше решението ми да напусна Народния спектакъл и да потегли по света, по този начин да се каже. Това е най-категоричната крачка, която съм предприемала, и нито за секунда не съм съжалявала, тъй като си дадох сметка какъв брой доста неоползотворени благоприятни условия има за мен. И най-много, че изкуството не се затваря в граници “, споделя тя.

От пътуванията си по света се стопира, когато се появява първата от двете им дъщери - Ая. След няколко години тя и Алек се завръщат в България.

Дебютът ѝ като режисьор в пълнометражното кино идва през 2019 година с кино лентата „ Доза благополучие “ по романа „ Падение и избавление: Изповедта на една хероинова наркоманка “ на Весела Тотева.

Яна споделя, че до момента в който снима от време на време чува отзиви, че за сходни тематики по-добре да не се приказва, че хората ги заобикалят и не откликват на тях.
Аз имам вяра надълбоко, че изкуството може да избавя животи
„ С всичките си филми и срещи с публиката ние се опитваме да проведем смислени диалози, да предизвикваме. Аз имам вяра надълбоко, че изкуството може да избавя животи “, споделя Яна.

Резултатите на " Доза благополучие " изцяло поддържат тезата ѝ – той се трансформира в най-гледания български филм по кината за годината и става първата лента от България, която се появява в каталога на платформата HBO в Европа.

За него тя получава „ Златна роза “ за режисьорски дебют.

„ Много ми хареса да дирижирам! Толкова е вълнуващо ти да създаваш историята и да я композираш “, споделя Яна.

Освен за огромния екран, тя режисира и телевизионни продукции. Такива са сериалите „ Откраднат живот “, „ Татковци “, „ Лъжите в нас “.

„ Диада “ е съпроводен с дълго очакване за средства от Националния кино център, само че когато те идват, Яна и екипът ѝ са подготвени и започват съвсем мигновено. Пред БНР тя споделя, че едно от най-големите провокации пред кино лентата е намирането на две положителни млади актриси, които и образно да си наподобяват.

Самият филм пък е обвързван с тематиката за насилието, което поражда принуждение. По думите на Титова това е друга от тематиките табу, която е посочила значимостта си след.
Наистина се надявам с " Диада “ да продължим това, което към този момент се отключи около случая в Стара Загора.
„ Наистина се надявам с " Диада “ да продължим това, което към този момент се отключи около случая в Стара Загора. Това, че хората започнаха да излизат и да приказват за това. Да има полемика просто да се приказва, с цел да знаят и хората, които са жертва на такова принуждение, че това не е редно “, споделя Титова пред БНР.

Заедно със брачна половинка си Алек тя е известна с позициите си в поддръжка на Украйна и срещу войната, която Русия стартира. Двамата поддържаха и режисьора Александър Морфов , който беше уволнен от Народния спектакъл от шефа Васил Василев при започване на годината.

По време на премиите Аскеер двамата излязоха на сцената с фланелки в поддръжка на Морфов, а Алексиев се обърна към президента Румен Радев , с цел да му напомни, че България е парламентарна република.

" Tова е задачата на изкуството, да предизвика и да показва позиция! Какво изкуството ще правиш ти, когато те е боязън?! "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР