Тя дойде при мен/She Came To Me е откриващият филм

...
Тя дойде при мен/She Came To Me е откриващият филм
Коментари Харесай

Най-интересните филми на Берлинале 2023

" Тя пристигна при мен " / " She Came To Me " е откриващият филм на тазгодишното Берлинаре - 73-то подред. Очевидно, че светът е станал прекомерно сериозен и печален и най-малко началото би трябвало да е сантиментално с комедията на режисьорката и сценаристка Ребека Милър.

В " She Came To Me " вземат участие Питър Динклидж и Ан Хатауей, а сюжетът е за изгубил вдъхновението си композитор, който не може да приключи операта на живота си.

Част от значимата и сериозна програмата е и продукцията на Шон Пен " Superpower ".

" Superpower "

Когато Шон Пен и Арън Кауфман стартират да снимат “Superpower ”, нахлуването на Путин в Украйна наподобява като единствено като хипотетична опасност.

Пен и Кауфман пътуват до Украйна, с цел да научат повече за Володимир Зеленски. Интересуват се от него като артист и комедиант, който влиза в ролята на кандидат-президент в телевизионния сериал " Слуга на народа ", преди да стане в реалност държавен глава на Украйна.

На 24 февруари 2022 година, до момента в който двамата режисьори снимат в Киев, войната на Путин стартира. Експлозии раздрусват града, а Пен и Кауфман стават неволни очевидци от първия ред на тази историческа борба. Пен прави първото от множеството си изявленията със Зеленски в нощта на нахлуването на руснаците и е персонално допрян от претърпяното в Киев.

Така " Superpower " става документалната творба за протичащото се в Украйна.

 “Superpower ”

Тази година в програмата на целия фестивал има специфичен фокус в символ на взаимност с народа на Украйна, както и с протестиращите жители на Иран, които пробват да се опълчват на репресивния режим в страната.

Американската актриса Кристен Стюарт оглавява интернационалното жури, а почетната " Златна мечка " за изцяло творчество този път ще одобри режисьорът и продуцент Стивън Спилбърг.

Премиерите на Берлинаре от време на време се промъкват и до премиите за " Оскар ". Така стана с " Мълчаливото момиче " / " The Quiet Girl " - филмът беше показан за първи път на фестивала в Берлин предходната година, а сега е предлагането на Ирландия за " Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм.

От конкуренцията за огромната премия " Златна мечка " до секцията за реформаторски и самостоятелни планове Encounters, Берлинале дава опция за детайлно проучване на новите трендове в киното.

Ето и някои от по-интересните филми, които са включени в програмата:

" Afire "

Германецът Кристиан Петцолд стартира своето проучване на любовта през 2020 година с " Ундине " / " " Undine ". Филмът е първи подред, част от замислена трилогия. С появяването си той завоюва две награди от Берлинале – тази на асоциацията на националните организации на професионалните кино критици и филмовите публицисти и " Сребърна мечка " за най-хубава актриса за Паула Биер.

" Afire " е втората част. В нея режисьорът още веднъж преплита фикция и реалност, с цел да опише меланхолична сантиментална история. Действието се развива на брега на Балтийско море. Сюжетът се нажежава, откакто четирима души са хванати в капан във ваканционна къща, заобиколена от горски пожари. Филм, провесен сред символизма и реализма, по едно и също време комичен и надълбоко драматичен. Участват Томас Шуберт, Паула Биер, Лангстън Уибел и Ено Требс.

 Rotter Himmel

" The Adults " Режисьорът Дъстин Гай Дефа направи усещане още през 2017 година на фестивала " Сънданс " с кино лентата " Човек за индивида " ( " Person to Person " ), в който изследва взаимоотношенията на група ексцентрични герои в Ню Йорк.

Една от основните функции беше поверена на Майкъл Сера, който взе участие и в новия му план - " The Adults ".

Филмът на Дъстин Гай Дефа е самобитно проницателно проучване на порастването. Резултатът еочарователен, само че и горчив взор към отчуждението и опцията нежните връзки сред близки хора да се възобновят.

Филмът е построен към многопластовата идея за „ играта “. Главният воин е привързан към покера. Това е действителната играта, има обаче обаче и друга - метафизична, която отделя тримата основни герои от действителния свят.

 The Adults

" Boom! Boom! The World vs. Boris Becker "

Алекс Гибни от дълго време е потвърдил гения си да намира забавни тематики, които да документира в киното. През 2010 година списание Esquire го назовава " най-важният документалист на нашето време ". Негови произведения са " Енрон: Най-умните момчета в стаята ", " Напълно под надзор ", сниман скрито и включващ изявленията с някогашни чиновници на Белия дом, учени и лекари, посредством които режисьорът потегля по следите на грешките, които са направени по време на Covid-пандемията.

Той също по този начин прави портрети на известни, само че спорни персони като Стив Джобс: " Човекът в машината “.

Сега Гибни наблюдава живота на тенис звездата Борис Бекер, който влиза в книгите на върховете като най-младия победител в шампионата на Уимбълдън, когато е на 17. На остарели години финансовите проблеми докарват Бекер до пандиза. През 2017 година тенисистът разгласи персонален банкрут поради насъбрани големи задължения за към 50 млн. паунда. Бекер получи ефикасна присъда от две години и половина отнемане от независимост поради укриване на приходи, за отбягване заплащания към кредитори. Беше освободен предварително.

Документалистът построява портретана спортиста, който прави серия от противоречиви избори, посредством изявленията, извършени сред 2012 и 2022 година. Гибни събира в едно минусите и гения.

 Boom! Boom! The World vs. Boris Becker

" Inside "

Филмът е за това какъв брой елементарно личните желания на човек могат да го натикан в капан, от който измъкването е комплицирано. Това е игрален дебют на гръцкия режисьор Василис Кацупис, след документалния му план My Friend Larry Gus.

Действието се развива в изтънчен мезонет в Манхатън. Уилям Дефо влиза в облика на Немо – апаш на творби на изкуството, който обаче се оказва заклещен в парцела и това проваля проектите му за грабеж. Филмът има доста обрати - той не се концентрира толкоз върху прецизния проект на основния воин, а погледът е ориентиран към оцеляването му в затвореното пространство, в което самичък се е вмъкнал. Изпълнението на Дефо е завладяващо. Малко артисти биха могли да бъдат толкоз забавни и надеждни в една сама по себе си лимитирана роля.

 Inside

" Kill Boksoon "

Дори Берлинале не може да избяга от дългата ръка на Netflix. Стрийминг колосът донесе един от най-вълнуващите си нови планове на звездния фестивал тази година. Това е южнокорейският екшън на Byun Sung-hyun.

Филмът е трилър, в който основната героиня е по едно и също време самотна майка и умел поръчков палач. Може да се каже, че героинята е по-добра в убиването на хора, в сравнение с в развъждането им. Но един неин избор трансформира метода ѝ на живот - откакто отхвърля да извърши следващото ликвидиране, за което е наета, тя се трансформира от преследвач в цел. Със зрелищни бойни подиуми Kill Boksoon потапя фена в вцепеняващ свят на психопати и хора, които нямат какво да губят.

 Kill Boksoon

" #Manhole "

След пандемията стартират да се появяват доста силнитрилъри, построени върху чувството за капан и затвореното пространство. Така, след кино лентата с Дефо, на Берлинале има още един план, който изследва тези страсти, само че тук вместо в първокласен апартамент, историята се развива в шахта. Сюжетът е разказан от японския режисьор Казуйоши Камакири, а героят е млад мъж, който пада във въпросната шахта в нощта преди сватбата си.

Ако смятате, че някакво да се случи в една шахта, грешите. Главният воин впряга всичките си качества, с цел да се измъкне от комплицираната обстановка, а единственият благонадежден инструмент е смарт телефонът му, с който се пробва да се свърже с другари, полиция или анонимните консуматори в обществените мрежи. Напрежението се ускорява с наближаването на сутринта и неяснотата ще стигне ли кандидат-младоженецът до олтара.

 #Manhole

" Manodrome "

С " Раната " режисьорът Джон Тренгоув изследва по какъв начин се развива гей връзка в планините Източен Кейп в Южна Африка. Този филм от 2017 година съвсем стигна до " Оскар " -ите като попадна в късия лист за най-хубав интернационален филм. Пет години по-късно Тренгоув се завръща с англоезичния си дебют " Manodrome ", трилър с Джеси Айзенбърг, Одеса Йънг и Ейдриън Броуди.

" Manodrome " споделя за изборите на млад мъж, който стартира да губи връзка с действителността, откакто изследва култа към мъжествеността.

 Manodrome

Disco Boy

Джакомо Аббруцезе стана прочут с документалния си план " Америка " от 2020 г, а в този момент е подготвен и с игралния си дебют. Разказът наблюдава житейския път на двама персонажи - Алексей от Беларус и Джомо от Нигер. Първият влиза във Френския задграничен легион в подмяна на френско поданство, а вторият пази своята общественост в делтата на Нигер.

Алексей е боец, Джомо - деятел. Всеки пази своите дела. Пътищата им се пресичат. Аббруцезе демонстрира удивително възприятие за ексцентрично мислене и досетливост, до момента в който изследва тематиката за границите, които човек минава, като преглежда света като пространство, което не стопира да се трансформира.

 Disco Boy

" Perpetrator "

Носталгията по 90-те има някои преимущества. Завръщането на Алиша Силвърстоун не е единствено в рекламите на Super Bowl, само че и в необикновен феминистки филм на ужасите.

Сюрреалистичният хорър е режисиран от Дженифър Рийдър ( " Knives and Skin " ), а сюжетът води в дребен град, където живее импулсивна тийнейджърка. Проблемите идват, когато девойки стартират да изчезват.

Както и в други филми на Рийдър, гледната точка е през очите на младите герои, които са въоръжени с язвителен комизъм, несломено възприятие за правдивост и съумяват да изтръгнат моменти на взаимност от изкривения свят на възрастните, написа в резюмето за Берлинале. Филмът се състезава за премията на публиката " Панорама ".

 Perpetrator

" Tótem "

Дебютът на мексиканската режисьорка Лила Авилес от 2018 година " The Chambermaid " вмъкна действието в клаустрофобични хотелски стаи. В " Tótem " уголемява пространството, само че единствено дотолкоз, че да обхване една къща. Сюжетът наблюдава история, която се случва в границите на един ден и се върти към седемгодишно дете, което е в дома на дядо си и приготвя празненство - изненада за бащата. Атмосферата е мрачна и следи прекарванията на човек, който би трябвало да се помири с това, че е смъртен.

Авилес е забелязана като един от най-обещаващите режисьори, появили се от Латинска Америка. Дебютът ѝ апропо беше определен за мексиканския претендент на 92-ите награди на Академията, само че не беше номиниран.

 Totem

" Suzume "

Анимационният роман на Макото Шинкай разказва пътуването на едно 17-годишно момиче из Япония. Получила се е приключенска история, в която отворени мистериозни порти могат да доведат бедствия в цялата страна. Филмът към този момент беше показан в Япония и се трансформира в третия най-касов филм в страната.

 Suzume
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР