Тя да важи и за държавните, и за частните болнициНеобходима

...
Тя да важи и за държавните, и за частните болнициНеобходима
Коментари Харесай

Ананиев: Нужна е нова методика за изчисляване на заплатите в болниците

Тя да важи и за държавните, и за частните лечебни заведения
Необходима е нова методика за пресмятане на заплатите в лечебните заведения. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред bTV. Той уточни, че е склонен, че има огромно разминаване при образуването на заплатите на здравните чиновници – от минималната работна заплата до два или три пъти минималното заплащане.

„ Не наподобява заслужено, тъй като няма правила и правила за образуване на работната заплата и това, което предложих и беше признато от протестиращите –да разработим методика въз основата на правила и правила, която да се ползва във всички лечебни заведения за болнична помощ. Въпросът е, че ние стигнахме до единодушие в границите на две или три седмици да разработим взаимно тези правила и откакто сме уверени и двете страни, че това са редът и разпоредбите за образуване на средства за работна заплата, да внесем неободимите материали в Министерски съвет ”, сподели Ананиев.

По думите му не е оказван напън от страна на шефове на лечебни заведения върху медицински сестри, с цел да не стачкуват. Днес те излязоха на втори митинг.

„ Аз самият не мога да позволи да лиша хора от законовото им право да стачкуват ”, разяснява Ананиев и добави, че почита претенциите на медицинските сестри и труда, който те поставят.

Министър Ананиев съобщи, че първичната концепция е била да се разработят тези правила за образуване на работните заплата в държавните лечебни заведения, лечебните заведения със смесено присъединяване и общинските лечебни заведения. Вчера медицинските сестри са сложили въпроса дали не би трябвало тези правила да се ползват и в частните лечебни заведения, тъй като употребяват обществен запас.

„ Аз поех пред тях уговорката да се срещна с Асоциацията на частните лечебни заведения, да споделя тяхното виждане. Аз считам, че може да стигнем до консенсус с представителите на частните лечебни заведения, защото и те имат интерес да има правила и ред при образуването на работните заплати ”, безапелационен е той.

„ Изваждането на едни пари в този момент, значи да запазим всичките дефекти на образуването на работната заплата, които съществуват сега. Затова предлагам да създадем тази методика и какъвто резултат покаже, тогава ще приказваме за размера на парите, които са нужни, с цел да реализираме задачите, които сме си сложили “, съобщи министърът.

Кирил Ананиев разяснява и новата Наредба за разпределяне на финансова помощ на хората с увреждания. По калкулации на здравното ведомство, са ощетени към 8% от хората, които получават ТЕЛК по новите правила.

„ Дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме! Миналата година направихме съществени промени в наредбата. Идеята беше да се отстранен порочните практики и несправедливостта. Несправедливо е хора с дребен % на увреждане, само че с доста болести – да получават повече, спрямо хора, които имат доста тежки болести. Затова си дадохме 6-месечен период с асоциациите на хора с увреждания да забележим какви ще бъдат резултатите от дейностите на тази разпоредба. Видя се, че има хора, които са ощетени. В момента на уеб страницата на Министерството на Здравеопазването е качен нов план на наредбата, която визира хората с увреждания. Тя сега предстои на публично разискване. Там предвиждаме главното заболяване, което до в този момент беше над 85% да бъде понижено на 50% и повече, като към главното заболяване се прибавят 20% от всички останали увреждания над 50%. По този метод ние сме уверени, че по този начин хората няма да бъдат ощетени и ще бъдат обезпечени нужните условия и здравни, и обществени и потребности на хората с увреждания ”, съобщи Ананиев.

Той добави, че Здравното министерство е на финала на създаване на осведомителна система за ТЕЛК и тя към този момент е показана пред хората с увреждания.

„ Ние ще наблюдаваме процесите от идването на индивида, който има потребност от освидетелстване при общопрактикуващия доктор, експерта, през ЛКК до ТЕЛК и НЕЛК. Системата, която сме построили ще увеличи контрола и ще понижи случаите за злоупотреби ”, безапелационен е Ананиев.

До края на годината се чака да бъдат въведени и електронното досие, електронното направление и електронната рецепта.

На 1 април НЗОК ще поеме активността на Фонда за лекуване на деца. „ Всички права, които имат децата ще бъдат непокътнати, дори считам, че потенциалът на НЗОК ще даде опция да се форсира процесът на придвижване на документите и надлежно лекуване на децата в чужбина ”, съобщи Ананиев.

Кирил Ананиев акцентира, че един от целите на Министерство на здравеопазването е да се усилят капиталовите разноски и да се помогне на лечебните заведения да подобрят битовите си условия.

Пари на лечебните заведения не се опрощават, тъй като са търговски сдружения, сподели здравният министър. Според него ведомството може единствено да ги поддържа във връзка с капиталовата политика./tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР