Тя би довела до нови рискове за финансовата стабилностМного централни

...
Тя би довела до нови рискове за финансовата стабилностМного централни
Коментари Харесай

Швейцария не се нуждае от цифрова валута

Тя би довела до нови опасности за финансовата непоклатимост

Много централни банки преглеждат опцията за издаване на цифрови пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Швейцарското държавно управление не вижда смисъл в основаването на цифрова валута на централната банка. По-рано то изиска от Народното събрание на страната да изследва опцията за основаване на електронен швейцарски франк.

„ Всеобщо наличната цифрова валута на централната банка сега не носи спомагателни изгоди за Швейцария. Вместо това ще докара до нови опасности, изключително във връзка с финансовата непоклатимост ”, съобщи представител на кабинета след съвещанието в петък, за което оповестява Ройтерс.

Швейцарската национална банка също е скептична към концепцията да предложи електронен швейцарски франк за необятната аудитория. Наред с Банката за интернационалните разплащания, Швейцарската национална банка изследва опцията за по-широко потребление на цифрови валути.
още по тематиката
Дигиталната валута са пари, които централната банка може да основава цифрово и да ги дава на необятната аудитория. Тя би допълнила съществуващите форми на пари, като банкноти и депозити, държани от комерсиалните банки в централната банка.

Правителството на Швейцария означи, че множеството национални банки учат този въпрос и вероятните последствия, само че единствено няколко, да вземем за пример в Китай и Швеция, възнамеряват да издават цифрови валути в кратковременен и средносрочен проект.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР