Тя бе разпоредена, след като майката на Елисавета сигнализира медии

...
Тя бе разпоредена, след като майката на Елисавета сигнализира медии
Коментари Харесай

Безсимптомно сърдечно заболяване е причина за смъртта на Елисавета в УМБАЛ Св. Георги


Тя бе разпоредена, откакто майката на Елисавета алармира медии и обвини лекарите, че щерка й е издъхнала в болничната стая в наличието само на санитарка и не й е била оказана съответна здравна помощ. 27-годишната жена умря на 14 май в 12.45 часа в Клиниката по инфекциозни заболявания, където няколко дни по-рано е била приета с температура и болки.

От УМБАЛ " Свети Георги " допълват, че по време на болничния престой на Елисавета Станева са били осъществени навреме обстойни диагностични процедури и е бил подхванат лечебен метод за преодоляване на оплакванията й - температура, дехидратация и интоксикация.

От проверяващите е открито, че пациентката се е повлиявала доста добре от назначената терапия с очевидно усъвършенствани индикатори при контролните проучвания и в положително общо положение, в това число на следобедната визитация на 14 май в 17:20 часа.

" Половин час по-късно Елисавета ненадейно пада със загуба на схващане. Регистрирано е прекъсване на сърдечната и дихателната активност. Дежурната санитарка - директен очевидец на случилото се, незабавно е алармирала дежурния доктор и дежурната здравна сестра. Същите са се отзовали неотложно и двете са почнали животоспасяващи дейности (кардиопулмонална ресусцитация). Своевременно се е отзовал и извикания лекарски екип от Клиника по анестезиология и интензивно лекуване, като се е включил към осъществяването на реанимационните дейности (по протокол) ", пишат от лечебното заведение.

Лекарската контролна комисия към УМБАЛ „ Свети Георги “ е приела, че повода за гибелта на пациентката Елисавета Павлова Станева изрично не е токсикоинфекциозния синдром, който е съответно лекуван, следен и овладян във времето. Не са открити нарушавания на лечебно-диагностичния развой от страна на лекарите от Отделение по незабавна медицина, Клиника по инфекциозни заболявания и Клиника по анестезиология и интензивно лекуване.

Комисията е приела, че най-вероятната причина за гибелта е съществуващата, само че недоказана до този миг сърдечна патология. Същата се удостоверява от резултатите на осъществената патолого-анатомична аутопсия, а точно: „ Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера “. Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала Елисавета от години, без да е спазвала назначеното ѝ лекуване (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия.

Решаващо за съдбовния излаз се оказва точно съпътстващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди този момент доктор, изключително поради младата й възраст, безапелационни са от УМБАЛ " Свети Георги ". 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР