Twitter предаде най-малко 32 директни съобщения от акаунта на Тръмп на специалния прокурор

...
Twitter предаде най-малко 32 директни съобщения от акаунта на бившия
Коментари Харесай

Twitter предаде най-малко 32 директни съобщения от акаунта на бившия президент Доналд Тръмп – @realDonaldTrump – на специалния прокурор Джак Смит по-рано тази година като част от разследването за подривна дейност във федералните избори, според наскоро незапечатани съдебни документи.

При търсенето на съобщенията прокурорите изрично твърдяха, че Тръмп представлява риск от подправяне на доказателства.

Незапечатаните документи хвърлят нова светлина върху обхвата на разследването на специалния прокурор на усилията на Тръмп да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Голяма част от това поведение се разигра публично, включително в акаунта на Тръмп в Туитър, където той популяризира фалшиви твърдения за масова измама и призова правителствени служители да осуетят сертифицирането на резултатите.

Но следователите също успяха да получат достъп до частни записи, свързани с акаунта, въпреки че не е ясно как точно съобщенията са информирали разследването.

Следователите – писаха до Апелативния съд на окръг Колумбия, за да защитят заповедта за неразкриване, която са получили относно заповедта за @realDonaldTrump – очертаха как Тръмп е оказвал натиск върху щатски и федерални служители след изборите през 2020 г., отмъщавайки на хора, които не са направили каквото той каза, че е плащал адвокатски хонорари на свидетели по разследването и е пренебрегнал публично главния прокурор на специалната прокуратура.

„Този ​​модел на обструктивно поведение подкрепя в достатъчна степен заключението на окръжния съд, че бившият президент представлява значителен риск от манипулиране на доказателства, опит за повлияване или сплашване на потенциални свидетели и „в противен случай сериозно застрашаване“ на текущите разследвания на правителството“, пише службата на специалния прокурор .

Прокурорите също отбелязаха предполагаемо възпрепятстване от страна на Тръмп по друго негово наказателно дело, разследването на секретни документи. По време на спора на прокурорите пред апелативния съд, Тръмп не е бил обвинен във федералния съд нито в едно от двете дела. Оттогава той се призна за невинен по обвиненията, произтичащи от разследванията за намеса в изборите и работата му с документи за националната сигурност. И двата случая включват обвинения, свързани с възпрепятстване.

„Съвсем наскоро бившият президент предприе няколко стъпки, за да подкопае или по друг начин да повлияе на разследването на потенциалното злоупотреба с класифицирана информация след края на неговото президентство, включително публикуване на съществуването на заповедта Мар-а-Лаго“, казаха прокурорите в заявлението в апелативния съд.

„Обструктивните усилия на бившия президент продължават неотслабващо по отношение на това разследване тук, в което той реши да плати съдебните такси на потенциални свидетели срещу него и многократно презираше главния прокурор в неговата платформа Truth Social“, пишат прокурорите.

Директните съобщения се обърнаха

Подробностите за това, което прокурорите са получили със заповед за обиск, издадена на платформата на социалните медии, бяха разкрити в кратка информация, изпратена под печат през април до Окръжния апелативен съд на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия.

Twitter - сега известен като "X" - обжалва решението на съдия, който санкционира компанията за забавянето й при предаването на записите от акаунта на Тръмп.

Компанията се противопостави на представянето на записите, тъй като одобрена от съда заповед й нареди да не разкрива на Тръмп подробности относно заповедта. Той също така повдигна опасения относно възможността бившият президент да иска да отстоява привилегия на изпълнителната власт върху някои от материалите в своя акаунт.

„Наистина материалите, предоставени от Twitter на правителството, включват само 32 елемента с директни съобщения, съставляващи нищожна част от общата продукция“, пишат прокурорите в наскоро разпечатаната бележка.

„Като такъв, Twitter се опита да забави спазването на цялата заповед въз основа на спекулативната възможност, че малка част от общата продукция може, неправдоподобно, да съдържа случаи, когато президентът се опита да използва функцията за директни съобщения, за да извърши чувствителни и поверителни обсъждания с доверени съветници в рамките на изпълнителната власт“, ​​добавиха прокурорите.

DC Circuit разпечата краткия петък заедно с други преди това секретни документи в съдебния спор. В друга съдебна документация, разпечатана в петък, се казва, че заповедта изисква информация от октомври 2020 г. до януари 2021 г.

Заповедта изисква „[цялото] съдържание, записи и друга информация, свързана с съобщения, изпратени от или получени от СУБЕКТНИЯ АКАУНТ от октомври 2020 г. до януари 2021 г., включително . .. Съдържанието на всички директни съобщения, изпратени от, получени от, съхранени в чернова във или по друг начин свързани с ПРЕДМЕТНИЯ АКАУН.“ Той също така търси „Цялото друго съдържание, записи и друга информация, свързана с всички други взаимодействия между АКАУНТА НА СУБЕКТА и други потребители на Twitter от октомври 2020 г. до януари 2021 г.“

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР