Twitter е глобен за забавяне на изпълнението на федералното разследване за изборите на Тръмп

...
Наскоро публикувани съдебни документи разкриха, че федералните следователи успешно са
Коментари Харесай

Наскоро публикувани съдебни документи разкриха, че федералните следователи успешно са поискали заповед за претърсване на Twitter акаунта на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп.

Документите също така посочват, че Twitter — сега известен като X — се е опитал да се противопостави на заповедта, което в крайна сметка е довело до това, че социалната медийна платформа е държана в гражданско неуважение.

Съдебните документи, разпечатани в сряда, произтичат от решение, издадено от Апелативния съд на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, на 18 юли. Съдът потвърди глоба от $350 000 срещу Twitter за неспазване на условията на заповедта за обиск.

„Въпреки че Twitter в крайна сметка изпълни заповедта, компанията не предостави изцяло исканата информация до три дни след определения от съда краен срок“, се казва в решението.

В заповедта се искаха материали, свързани с профила в социалните медии @realDonaldTrump, който преди беше предпочитаната платформа на бившия президент.

В крайна сметка Тръмп беше спрян от Twitter и други социални медийни платформи като Facebook в резултат на бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., когато неговите поддръжници нахлуха в сградата в опит да отменят президентските избори през 2020 г.


Специален прокурор Джак Смит разследва нападението от името на Министерството на правосъдието на САЩ като част от по-широко разследване на действията на Тръмп по време на надпреварата през 2020 г. Този месец Смит повдигна четири наказателни обвинения срещу Тръмп за опит да отмени победата на демократа Джо Байдън.

На 17 януари, докато Смит и екипът му събираха доказателства за тези обвинения, те кандидатстваха за заповед за обиск на акаунта @realDonaldTrump. Окръжен съд уважи искането, заявявайки, че има „вероятна причина“ за претърсване на акаунта за престъпления.

Но правителството също беше поискало заповед за неразкриване на информация заедно със заповедта, за да гарантира, че Twitter няма да уведоми Тръмп или неговите съюзници за предстоящото обиск. Съдът уважи и това.

Окръжният съд „откри, че има „разумни основания да се смята“, че разкриването на заповедта на бившия президент Тръмп „сериозно би застрашило текущото разследване“, като му даде „
възможност за унищожаване на доказателства, промяна на моделите на поведение, [или] уведомяване на съюзниците“, се казва в съдебните документи.


Федералните следователи обаче първоначално установиха, че е трудно да издадат заповедта за обиск и заповедта за неразкриване. Според съдебните документи уебсайтът за правни искания на Twitter не е работил, когато следователите са се опитали да подадат заповедта.

Когато материалите най-накрая бяха връчени на 19 януари, Twitter възрази срещу заповедта за неразкриване на информация на основание, че тя нарушава Първата поправка на платформата за социални медии, правото на свобода на словото.

Според апелативния съд, „Twitter информира правителството, че няма да изпълни заповедта, докато окръжният съд не прецени законността на заповедта за неразкриване на информация.“

По това време Twitter наскоро беше собственост на технологичния магнат Илон Мъск, който описва себе си като „абсолютист на свободата на словото“.

Преди това той критикува премахването на Тръмп от Twitter като „морално лошо решение“ и отмени спирането след поглъщането на компанията.

Мъск също се обърна към други консервативни политици, включително губернатора на Флорида Рон ДеСантис, чието откриване на президентската кампания беше организирано в Twitter през май.


Когато окръжен съд определи краен срок за предоставяне на записи, свързани с акаунта @realDonaldTrump, до 7 февруари, Twitter изготви „непълно“ счетоводство, според съдебните регистри.

Съдът предупреди, че Twitter може да се сблъска с „ескалиращи ежедневни глоби“, ако не спази. Въпреки че платформата на социалните медии в крайна сметка предостави исканите записи, тя апелира за отмяна на заповедта за неразкриване. Това обжалване беше отхвърлено.

„Окръжният съд реши, че заповедта, която забранява говоренето относно конкретна заповед за период от 180 дни, е тясно приспособено средство за защита на непреодолимия интерес за запазване на целостта и тайната на текущо наказателно разследване“, се казва в съдебните документи.

До отстраняването на Тръмп през 2021 г. бившият президент използваше Twitter като основна социална медийна платформа, използвайки публикациите си отчасти за разпространяване на неверни твърдения за изборни измами в президентската надпревара през 2020 г.

Тези твърдения сега са в центъра на последното федерално обвинение срещу него.


Когато новините за заповедта за обиск в Twitter се разпространиха в сряда, Тръмп, който се бори за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 г., се обърна към платформата за социални медии, която основа, Truth Social, за да осъди усилията на Министерството на правосъдието (DOJ).< /p>

„Току-що разбрах, че Министерството на правосъдието на Crooked Joe Biden тайно атакува акаунта ми в Twitter, като постави за цел да не ме уведомява за този голям „удар“ върху гражданските ми права“, написа той.

Той също така обвини Байдън, титулярът на Демократическата партия в надпреварата през 2024 г., в опит да провали кампанията му, обвинение, което повтаря по време на продължаващите си правни проблеми.

Тръмп се призна за невинен за намеса в избори и други обвинения, пред които е изправен.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР