Творящата в Австрия художничка от Боряна Венциславова ще представи изложба,

...
Творящата в Австрия художничка от Боряна Венциславова ще представи изложба,
Коментари Харесай

Показват ъндърграунд културата на прехода в изложба във водната кула в Лозенец

Творящата в Австрия художничка от Боряна Венциславова ще показа галерия, отдадена на годините на прехода и тогавашната ъндерграунд просвета у нас.

„ Ние сме част от сбирка “ ще бъде изложена в най-новото галерийно пространство в София – изложба " +359 ", която ще отвори вратите на водната кула за годишната галерия за модерно изкуство на Посолство на Австрия в България.

Изложбата може да бъде посетена от 14 септември до 22 октомври.

В своята независима галерия Боряна Венциславова прави самобитна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многочислени интернационалните участия, само че в никакъв случай не губи връзка с времето и мястото, които са оказали мощно въздействие върху личността и практиката и на актьор. Нейните съоръжения, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула са самобитен персонален роман за 80-те и 90-те години на предишния век. Периодът съответствува за най-малко две генерации с прехода от детството към юношеството, към прочувствената неустойчивост на тинейджърството.

Преходът у нас има всички белези на своеобраен исторически пуберитет: оценен е от политолозите и социолозите като интервал на незрялост в обществената сфера, деформиран от политически разновидности и икономическа неустойчивост. Промените оповестиха нови идоли и разсъниха младежкия възторг, който накара мнозина да излязат на улицата, а след това донесе и икономическа меланхолия.

Противоречията и контрастите на интервала имаха своята хибридна и самоделна хармония. Фетишите на младежката просвета миксираха петолъчката дружно с ярките знаци на консуматорския инстикт, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от “чужбина ”. 90-те оформиха и алегорична топография, начератана от многочислените обувки изтъркани сред кино Дружба, Кравай, Аптека или “Калното ”.

Личният прочит на Боряна Венциславова - лиричен и фрагментарен като самата ера, се разтваря в груповите мемоари на мнозина. Редуващите се възторг и незаинтересованост, уейв музиката, приватизация, крилати изречения и драсканици - облици вплетени в тъканта на дългия и дрипав преход до сегашното.

Плавно завръщане обратно в годините прави и съзнателно заимстваното име на изложбата от песента на иконичнитe за българския ню уейв - група " Нова генерация " – „ Част от сбирка “.

За самото разкриване съпровод на основаните от Боряна Венциславова творби ще направи също прословутият от годините на уейва у нас - Виолетов Генерал – Джули, с псевдонима му на DJ Schnorchel Mechaniker. Откриването ще продължи с тематично уейв празненство в бар Tell Me на ул. Иван Вазов 12.

А на 30-ти септември от 18:30 ч. посетителите могат да се срещнат с създателя на изложбата и да вземат участие в кураторска обиколка и полемика върху творбите. Това ще бъде последвано от първия от доста години насам концерт на група Виолетов Генерал, които ще застанат още веднъж дружно пред аудитория и ще изпеят емблематичните си части в двора на галерията.

Откриване „ Ние сме част от сбирка “: 13.09, 18:30 ч.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР