Творците са изправени пред ново изпитание, след като Букурещкото биенале

...
Творците са изправени пред ново изпитание, след като Букурещкото биенале
Коментари Харесай

Роботът Джарвис куратор на арт биеналето в Букурещ

Творците са изправени пред ново тестване, откакто Букурещкото биенале за модерно изкуство разгласи, че за десетото си издание през 2022 година ще разчита на куратора Джарвис - робот с изкуствен интелект, кръстен на системата, с която Тони Старк работи във филмите на „ Марвел " за Железния човек и Отмъстителите.

Роботът се създава във виенското студио „ Spinnwerk " и в началото ще има в речниковия си ресурс едно-две фрази. Джарвис ще се учи две години да събира нужната информация от базите данни на университети, галерии и арт центрове. В края на процеса и въз основата на стотици прегледани концепции системата ще бъде способна да отдели няколко имена, които намира за подобаващи за участници в биеналето, коментират от студиото пред „ Арт Нюзпейпър ". Недостатъкът е, че Джарвис разчита само на организации, които поддържат нужната информация в електронна база данни и са съгласни да я споделят с него.

Въпреки че ще се организира чак през 2022 година, когато се допуска, че светът няма да е неподвижен от ковид, десетото издание на биеналето в румънската столица ще се организира напълно виртуално. За задачата форумът още веднъж ще си партнира с виенското студио за основаването на онлайн изложба, налична за целия свят. В допълнение, специфични будки за виртуална действителност ще бъдат ситуирани в Букурещ и Виена - по този начин всеки клиент, който не разполага с VR устройство вкъщи, ще може да прегледа творбите.

Деветото Букурещко биенале ще се състои през 2020 година Озаглавено „ Сбогом на изследванията " и курирано от Хенк Слагер, то трябваше да се открие на 28 май. Заради рецесията събитието е отсрочено за 28 юни и ще се организира напълно онлайн.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР