Творците и най-вече гениалните сред тях често боледуват от психични

...
Творците и най-вече гениалните сред тях често боледуват от психични
Коментари Харесай

Защо гениалността и лудостта вървят ръка за ръка

Творците и най-много гениалните измежду тях постоянно боледуват от психологични болести, да вземем за пример шизофрения. Според учените всичко се дължи на веществото допамин.

Мозъкът друго реагира на допамина, който действа доста мощно както при креативните натури, по този начин и при хората, които страдат от психологични заболявания.

Резултатите от последните проучвания демонстрират доста близка аналогия сред мозъка на здрав креативен надъхан човек и мозъка на човек, който страда от шизофрения.

Специалистите считат, че креативните натури очевидно нямат дарба за дестилация на информацията – т.е. им липсва това, което е свойствено за всеки човек.

Тази липса обаче им оказва помощ да генерират неповторими хрумвания и да основават неповторими шедьоври в региона на изкуството – картини, статуи, симфонии...

 Защо гениалността и лудостта вървят ръка за ръка

Нестандартното мислене постоянно се съпровожда от отсъствието на значими съставни елементи във действието на мозъчната система, настояват шведски учени.

Изследванията демонстрират, че креативните качества са постоянно срещани при хора, в чийто жанр е имало някой с психологично заболяване – т.е. при такива хора рискът от развиването на шизофрения е висок.

Способността за ексцентрични асоциации се среща както при креативните натури, по този начин и при хора, заболели от шизофрения. Допаминът е невромедиатор, който с изключение на всичко друго взе участие в реакцията на организма на разнообразни приятни чувства – от шоколад до кокаин.

Хората, които имат шизофрения или са доста изобретателни и ексцентрични, имат по-ниско наличие на характерни рецептори в мозъка, които реагират на домапин.

Те са известни като Д2-рецептори и се намират в таламуса. Той служи като център за дестилация на информацията. Преди да попадне в региона на мозъчната кора, която дава отговор за познанието и аргументацията, информацията минава през пречистване.

По-малко количество Д2-рецептори в таламуса значи по-малка степен на дестилация и по-голям размер на информация, постъпваща от таламуса.

Според учените може би това е обяснението на ексцентричния метод на някои креативен натури и на странните асоциации, които вършат психологично заболели пациенти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР