Творецът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, е починал на

...
Творецът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, е починал на
Коментари Харесай

Христо Явашев-Кристо почина на 84 години в Ню Йорк

Творецът Христо Владимиров Явашев, прочут като Кристо, е умрял на 31 май в дома си в Ню Йорк, съгласно изказване, оповестено в неговия формален профил в Туитър. Известният актьор, който твореше неуморно и омагьоса света с плановете си, е умрял на 84 години. Неговата брачна половинка Жан-Клод, с която бяха неразделни в живота и работата, си отиде през 2009-а година от аневризъм в мозъка. Кристо и Жан-Клод имат един наследник – Сирил Кристо, който е фотограф, режисьор и деятел за правата на животните.
Сред най-известните планове на Кристо и брачната половинка му са пакетирането на Райхстага, който самият Кристо дефинира като най-съществен в живота му, пакетирането на брега на Литъл Бей в Сидни с обща дължина 2,4 км, за чиято направа са нужни 17 000 часа, в границите на 4 седмици, а по него се трудят 15 професионални катерачи и 110 служащи. За 40 дни пък екипът на Кристо опакова „ Римските градски стени. На 7 май 1983 година екип от 400 души приключва инсталацията на Обградените острови в залив Бискейн, Маями. Яркият розов цвят е в естетика с островната растителност. Проектът лишава общо 3 години поради нуждата от редица разрешителни.
Може би един от най-мащабните планове на Кристо е „ Бягащата ограда “ в Калифорния. Той лишава 4 години. Изграден е напълно от стоманени стълбове и кабели, с дължина към 50 км. Конструкцията доближава Тихия океан при залива Бодега и там допира дъното. Твърди се, че даже се е виждала от Космоса.
След гибелта на Жан-Клод, Кристо работи самичък, само че по плановете, които дружно с Жан-Клод са основали. Така се появяват „ Плаващите кейове “ в езерото Изео, Италия. Двамата са го замислили още през 1970 година.
Световните медии отразяват кончината на огромния актьор и подстрекател с очерци за живота и работата му.
Преди четири години той осъществя в Италия плана си „ Плаващите кейове “. За италианците Кристо ще си остане вечно създателят, който направи допустимо за хората да вървят по вода, написа в. „ Кориере каузи сера “, припомняйки, че с помощта на „ Плаващите кейове “ хората можаха да вървят по повърхността на езерото Изео в Северна Италия от градчето Сулцано до остров Монте Изола и това остана за тях незабравимо преживяване.
Човекът, който опаковаше света, към този момент го няма, написа в. „ Република “. Вестникът напомня, че Кристо се е водил от правилото, че в случай че скриеш нещо (чрез опаковането), то в действителност разкриваш скритото нещо в една друга действителност, която е може би по-автентична, по-малко повърхностна.
Сбогом на създателя Кристо, мечтателя на невъзможното, написа в. „ Стампа “.
Смъртта на Кристо постави завършек на неговата монументална случка, написа в. „ Фигаро “. С модерното си изкуство той наложи една визия XXL, която смесва пейзаж, архитектура, статуя и детска фантазия, добавя изданието и написа, че неговият план за пакетиране на Триумфалната арка ще бъде сбъднат макар кончината му.
Кристо и брачната половинка му Жан-Клод се трансфораха в майстори на изкуството да трансформират пространството, опаковайки го, отбелязва в. „ Монд “.
Планини, музеи, мостове и Сентръл парк бяха единствено част от нещата, които Кристо и неговата брачна половинка Жан-Клод използваха, с цел да създадат едно поразително и известно изкуство, показва в. „ Ню Йорк таймс “.
Дръзкият създател, който опакова здания, паркове и пейзажи умря. Инсталациите на Кристо разшириха дефиницията и разбирането за актуалното изкуство, написа в. „ Вашингтон пост “.
Британският в. „ Гардиън “ напомня плановете на Кристо и Жан-Клод и методите, по които създателите са ги финансирали.
Шекспир беше споделил, че целият свят е сцена, а Кристо ни сподели, че светът е изложба на изкуството, написа Би Би Си. Но роденият в България създател не се интересуваше от стерилно белите стени на модерните музеи, където предметите съществуваха настрана от ежедневния живот. Той искаше да трансформира всекидневието в изкуство, да направи по този начин, че хората да погледнат още веднъж и да помислят още веднъж за това, което ги заобикаля. И той реализира това по пътя на намесата, като опаковаше здания или естествени обекти, като и в двата случая превръщаше студените, твърди структури в чувствени и нежни статуи, добавя Би Би Си.
Кристо беше майсторът на пакетирането и на ефимерното, напомня Франс прес. Асошиейтед прес пък отбелязва, че Кристо беше прочут с солидните си, само че и преходни и мимолетни произведения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР