Творчеството съществува в най-различни форми. Някои хора пишат сонети, украсяват

...
Творчеството съществува в най-различни форми. Някои хора пишат сонети, украсяват
Коментари Харесай

Удивително! Хората се избиват да посетят тези 11 места, за да гледат... боклуци

Творчеството съществува в най-различни форми. Някои хора пишат сонети, украсяват торти или рисуват пейзажи. Други следват друг път – сплескват бирени кенчета и ги окачват по домовете си, зазиждат открити предмети в бетонни стени, зарязват коли в полето, строят великански статуи в пустинята...

Тук сме събрали 11 места, на които човешката креативност се е преродила посредством преобразяване на боклука в неповторима туристическа атракция.

1. Къщата от бирени кенчета

Къде: Тексас



Най-вероятно ще чуете за тази къща още преди да я видите, тъй като даже един дребен бриз кара хилядите висящи гирлянди, направени от бирени кенчета, да задрънчат. През 1968 година пенсионираният тапицер Джон Милкович стартира да бетонира метал, скали и други предмети в двора си, с цел да не се постанова да коси тревата повече.

Това, естествено, води до сплескването на към 50 000 бирени кенчета и забиването им във външната фасада на дома, създавайки завеса от гирлянди. Жена му Мери доброжелателно се съгласила при изискване, че стаите вътре остават недокоснати.

Съпрузите не са към този момент сред живите и домът им е благосъстоятелност на Orange Show Center за образно изкуство.

2. Вълшебните градини на Филаделфия

Къде: Филаделфия, Пенсилвания



Когато чуете думата градина, не си представяте това. Вместо зеленчуци, цветя и билки, Вълшебните градини на Филаделфия се състоят от лабиринти и дребни стаи, издигнати от бетонни стени с вградени предмети – плочки, части от огледала, елементи от колелета, кукли, бутилки, счупена керамика.

Вместо разходка върху трева, посетителите стъпват по шарени плочко-мозаечни пътеки. Всичко е работа на майстора Исая Загар, който завзел изоставени парцели към квартала си и „ строил “ стените в продължение на 14 години.

Атракцията отваря порти през 2008 година и е понастоящем зала за събития, музей и изложба.

3. Къщата на скалата

Къде: Спринг Грийн, Уисконсин



Представете си безкрайна стая, която се простира на 66 м от къщата и се извисява на 48 м над долината Уайоминг, дружно с най-голямата въртележка в света, 61-метрово морско страшилище и даже цяла улица, пресъздадена като от село от XIX век.

Тези чудатости и доста други сформират Къщата на скалата. Всичко почнало през 1940 година, когато Алекс Джордан поставя основите на дом върху 18- метров скален комин, с цел да складира разнообразната си сбирка предмети от целия свят.

Къщата е обществено отворена през 1960 година Крайният резултат е карнавалоподобен (някои биха споделили и кошмарен) комплекс от необичайно завършени стаи, цялостни с предмети.

4. Откритият необитаем музей на изкуството на Ноа Пюрифой

Къде: Джошуа Трии, Калифорния



Музеят, разказан като „ клошарската електротехнична Дада пустота “, покрива повърхност от 10 акра и се състои от повече от 100 огромни статуи, основани от изхвърлена техника, като тв приемници, колела, гуми...

Ноа Пюрифой от Лос Анжелис се мести в пустинята в Джошуа Трии и прекарва последните 15 години от живота си, създавайки статуи. Музеят и културен център в този момент се управляват от фондацията на негово име.

5. Old Car City, Съединени американски щати

Къде: Уайт, Джорджия



Този 40-акров склад за боклуци, препълнен с 4 400 типичен коли, е обаяние за гости от целия свят, както и за фотографи, които водят модели за фото сесии измежду ръждясващите руини от гниещи туловища на коли. Но тук има повече от типичен коли.

Old Car City има и дребна вътрешна изложба, цялостна с хиляди чаши от стирофом, покрити с мастило. Собственикът Диин Люис назовава това своята „ Стая на драсканици “. Започнал да основава чашите преди 38 години, откакто лекар му споделил да откаже пушенето.

Направил е повече от 4000, в това число една, върху която е работил повече от 14 часа.

6. Катедралата на вехториите

Къде: Остин, Тексас



За благополучие на съседите си, Катедралата на вехториите е съвсем напълно скрита от улицата на жилищния квартал, където този олтар на, хм, ами, боклука, е завладял задния двор на Винс Ханеман – основателя му.

Някои хора може и да се чудят за какво той е запазил неща, по-подходящи за изхвърляне, само че други се разчувстват до сълзи от гледката, напомняща им за детството. Катедралата е служила даже за сватбени церемонии!

7. Ранчото Кадилак

Къде: Амарило, Тексас



В това ранчо вместо селскостопански животни, може да откриете сбирка кадилаци, заровени в почвата. Тези блестящо боядисани коли са част от артистичен план от 1974 година, основан от трима художници, които назовават себе си Ant Farm - Ферма за мравки.

През 1997 година инсталацията е преместена от житно поле в пасбище и продължава да притегля гости и да въодушевява хора на изкуството. За ранчото са писани песни и снимани документални излъчвания.

8. Замъкът на Кано

Къде: Антонито, Колорадо



Този палат във въздуха е издигнат от кенчета, тасове за коли и други вехтории, избавени от безконечен живот на бунището. Доминик „ Кано “ Еспиноза построява този триетажен палат и даже да не живее там, може да ви предложения в стаята за мурафет, лаборатория, стая за посетители и Jesus’ casita.

Кано твърди, че Бог е употребявал ръцете му, с цел да строи, до момента в който е бил под въздействието на витамин М, по този начин нареченото Мери Джейн - субстанция, към този момент легална в Колорадо.

9. Най-голямата топка от шнур в света

Къде: Коукер Сити, Канзас



Забравете тази втора по величина топка от шнур, която Чеви Чейс искаше да вземе за фамилията си във кино лентата „ Семейство Гризуолд във почивка “. Най-голямата топка е в Коукер Сити, Канзас, където през 1953 година Франк Стебер слага първите върви, които един ден ще пораснат до височина 2.50 м и диаметър 3.35 м.

В днешно време градът се събира годишно за събитието Twine-A-Thon, всички са добре пристигнали да допринесат за поддържане на сфероподобната форма.

10. Планината на избавлението

Къде: Нилянд, Калифорния



Леонард Найт заливал предмети с багра, наричайки стила си splooch. Използвал толкоз доста багра, че до 1984 година почнал да основава цяла планина от цимент, неща, залети с цимент, и кожуси от нахвърляна багра. За страдание, откакто достигнала височина от 15 м, планината се сринала.

Но той не се обезсърчил и основал втора, употребявайки примес от кирпич и плява. Хора дарявали галони багра за планината му. Някога е била застрашена от унищожаване, набедена, че е отровен боклук, само че към момента стои на мястото си.

11. Nit Wit Ridge

Къде: Камбрия, Калифорния



Артър Бийл (т.н. Капитан Nit Wit, Der Tinkerpaw) прекарал 51 години, строейки дома си от вехтории и отпадъци – скали, миди, елементи от коли, бирени кенчета, антени – каквото си визиите. Този обект е забележителност на щата.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР