Творби на Златю Бояджиев от, така наречения Мелнишки цикъл, гостуват

...
Творби на Златю Бояджиев от, така наречения Мелнишки цикъл, гостуват
Коментари Харесай

Творби на Златю Бояджиев гостуват в Етнографския музей в Пловдив

Творби на Златю Бояджиев от, по този начин наречения „ Мелнишки цикъл ", гостуват в Етнографския музей в Пловдив. Картините са благосъстоятелност на Историческия музей в Благоевград и са рисувани от Златю Бояджиев в последните години от живота му.

Пловдив

Колекцията „ Мелнишки цикъл " съдържа 24 картини, които Златю Бояджиев е посветил на Пиринския край. Художникът е рисувал в Благоевград, Мелник и селищата от района по покана на тогавашната община, която по-късно е откупила творбите и ги е предоставила на локалния музей. Изложбата в Пловдив показва 10 от платната в цикъла.
Грозделина Георгиева, Етнографски музей - Пловдив: Тук можем да кажем, че това е лебедовата ария на Златю Бояджиев. Картините са правени в интервала 74-та до малко преди гибелта му. Тук щe видите овчари, пастирки, църковни постройки - всичко, което е обвързвано и с тематиката на Етнографския музей.
Представените картини са от втория интервал на художника. Във всяко едно от платната прозират синия колорит и един нравствен заряд, който идва от селото и земята.
Грозделина Георгиева, Етнографски музей - Пловдив: Много постоянно се споделя, че единият му интервал е класическият със напълно друга украска на картините, до момента в който вторият му интервал, в действителност Златю избухва в едни ярки експресионистични цветове.
Изложбата ще остане в Етнографския музей в Пловдив до края на септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР