TVNПреди 107 години, на 26 август 1912 г. русенецът Симеон

...
TVNПреди 107 години, на 26 август 1912 г. русенецът Симеон
Коментари Харесай

Преди 107 години русенец полага основите на българската авиация

TVN

Преди 107 години, на 26 август 1912 година русенецът Симеон Петров поставя основите на българската авиация. На този ден е образувано аеропланно поделение в армията с единствен аероплан „ Блерио “. Негов водач е поручик Симеон Петров, който прави първия полет с първия аероплан закупен от България “Bleriot XXI ”. С това се слагат основите на българските военно въздушни сили.

Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 година в Русе. Служи в 4-ти артилерийски полк в София. След конкурс е изпратен в школата на Луи Блерио за образование на водачи.

Той е първият летец в международната история, който приземява аероплан със спрял мотор. По мотив на това мъжество френските пощи издават картичка с лика му. Участва в Балканската война, като на 7 ноември 1912 година става първия водач, направил нощна бомбардировка, а на 14 март 1913 година пръв в света лети над противникова столица -Цариград.

Така слага началото на стратегическите дейности на авиацията. Симеон Петров конструира авиационните бомби вид „ Чаталджа ”, извънредно сполучлива структура. Впоследствие чертежите са предадени на Германия и по този начин бомбата е употребена от Централните сили до края на Първата международна война. През войната Симеон Петров е шеф на II-ро аеропланно поделение.

След войната Петров се занимава с импорт на спортни артикули и най-много колела. Водач е на българския колоездачен тим на Олимпийските игри в Берлин през 1936 година През 1938 година основава сдружението „ СИМОНАВИЯ “ (от СИМеОН АВИАтора), което в началото внася грамофонни плочи от Франция, а по-късно провежда производството им в България. Марката на плочите е „ Орфей “. Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София. През 1947 година сдружението „ СИМОНАВИЯ “ е национализирано и е преименувано „ Балкантон “. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков цех.

Умира, пропуснат от всички, през 1950 година в София.TVN

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР