„Твърдо вярвам, че договорът, който подписахме през 2017 г., съдържа

...
„Твърдо вярвам, че договорът, който подписахме през 2017 г., съдържа
Коментари Харесай

Министър Захариева: Северна Македония не бива да продължава с езика на омразата

„ Твърдо имам вяра, че договорът, който подписахме през 2017 година, съдържа всички гаранции за решение на отворените въпроси. За страдание не следим това от известно време ", сподели вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Според нея имаме дълг освен към бъдещите потомство, само че и към актуалните. Няма да бъде допустимо помиряването, в случай че не бъдат решени отворените въпроси, добави българският посланик номер едно, представена от БГНЕС. Тя организира видеоконферентна среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, като част от взаимното председателство на Берлинския развой.

В петък България уведоми Европейската комисия, че не може да поддържа преговорната рамка за Република Северна Македония, защото тя не подсигурява отбрана на ползите на България.

През последните месеци в югозападната ни съседка има над 10 000 отрицателни изявления с употребен език на омразата към България:

„ Не бива това да продължава. България е била, е и ще продължава да поддържа страните от Западните Балкани, в това число и Македония по пътя, който са поели.

Но те би трябвало да понесат своята отговорност. С благосклонност България и Македония би трябвало да придвижат напред отворените въпроси, с цел да не претърпяват след 30 години други министри и министър председатели, това, което претърпяваме ние ", акцентира вицепремиерът Захариева.

В основата на позицията на България за договарянията за еврочленство на Скопие стои настояването за осъществяване на Договора и рамковата позиция на Народното събрание от 2019 година, която слага като условия Скопие да прекрати претенциите за признание на така наречен „ македонско малцинство " у нас, да се употребява фразата „ формален език на Република Северна Македония ", което не може да се преглежда като самопризнание от българска страна за съществуването на така наречен „ македонски език ", да бъде признато, че " Северна Македония " се отнася към страната, а не географския район, част от който е в България.

Видеоконферентната среща на външните министри цели да приготви Срещата на върха от Берлинския развой сред Зоран Заев и Бойко Борисов на следващия ден.

Берлинският развой е самодейност, стартирана през август 2014 година от немския канцлер Ангела Меркел, която цели да разшири и икономическото съдействие сред Европейския съюз и страните от Западните Балкани.

За първи път формата се съпредседателства от страна членка на Съюза и страна - кандидатка за участие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР