Твърдо становище против готвения законопроект за изменение на Закона за

...
Твърдо становище против готвения законопроект за изменение на Закона за
Коментари Харесай

ВКС съсипа законопроекта на Кирилов за тримата големи, иска промяна на Конституцията

Твърдо мнение срещу готвения законопроект за изменение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който планува нов ред за следствие и покачване на обвиняване на някой от така наречен " трима огромни " – основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).
Основните аргументи за мнението срещу законопроекта, чийто главен мотор публично е правосъдният министър Данаил Кирилов, са две – не се трансформира по никакъв метод институционалната недостижимост на основния прокурор и се основава статут на тримата огромни над този на елементарните жители за тъждество пред закона.
Конкретно арбитър Галина Тонева уточни, че законопроектът на Кирилов по никакъв метод не адресира посочените в делото " Колеви против България " проблеми във връзка с прокуратурата. Главните проблеми са два – че всеки един акт на член на прокуратурата може да бъде анулиран от основния прокурор без правосъден надзор и че липсва правосъден надзор върху отводите на който и да е прокурор да образува досъдебно произвеждане . Относно недосегаемостта даже на елементарен прокурор за съда Actualno.com показа в две елементи история от опита в България – можете да прочетете ПЪРВАТА и ВТОРАТА част.
Съдия Тонева добави и, че със законопроекта се визира надзор над тримата огромни, а и в този момент по Наказателно-процесуален кодекс ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд са обект на наказателно гонене, само че основният прокурор де факто не е поради нормативната си еднолична власт в прокуратурата, до момента в който ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд не управляват еднолично решенията на съдиите от съответните съдилища. " Нито един ръководител на съд не може да каже на ръководител на правосъден състав по какъв начин да си реши делото ", акцентира Тонева, а Данаил Кирилов отговори, че можел да манипулира инцидентният избор на съдии за обещано дело . " И основният прокурор може същото ", отвърна Тонева, която добави, че ще предложения Кирилов на проява по какъв начин се генерират правосъдни сформира и съдии-докладчици. Тя обърна внимание и, че в законопроекта на Кирилов е написан текст в смисъл, че би трябвало да има надзор над ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, тъй като разписвали генерираният резултат за правосъден състав, а такова нещо няма – подписът е на админ и се води непоколебим доклад кой подписва и за какво .
Отново се връщаме към годините би трябвало или не би трябвало да имат имунитет магистратите – основава се имунитет на тримата огромни. Изискването на такова огромно болшинство за започване на следствие (бел. ред. – за старт на наказателно произвеждане би трябвало единодушие на 17 членове на Пленума на Висшия правосъден съвет /ВСС/) е в положение да минира започването на каквото и да е наказателно произвеждане. Съответният огромен може да ускори контрола върху членовете на съответната гилдия, от която потегля настояването (бел. ред. – по законопроекта би трябвало да има не по-малко от трима членове от съдийската или прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, с цел да стартира процедура дали ще има наказателно преследване), заключи арбитър Тонева видените недостатъци в законопроекта от Върховен касационен съд.
Каквото и следствие да се предприеме против основния прокурор при сегашната нормативна уредба няма да е без значение, уверено сподели Калин Калпакчиев, някогашен член на Висш съдебен съвет и ръководител на Съюза на съдиите. Той добави, че би трябвало да има орган и/или лице, което по никакъв метод да не е подвластно от основния прокурор, с цел да може да има съответно и независимо следствие.
И Калпакчиев, и Тонева застъпиха тезата, че няма по какъв начин при сегашната нормативна уредба да има същински надзор върху активността на основния прокурор без смяна на Конституцията . Съдия Тонева уточни непосредствено член 126, алинея 2 (бел. ред. - Главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори) и член 127. Подкрепа на мнението на Върховен касационен съд показаха редица неправителствени организации, като техният представител Иван Брегов от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).
Същевременно обаче правосъдният министър провидя в мненията поддръжка за неговата позиция, че и в този момент по Наказателно-процесуален кодекс можело да има наказателно гонене на " тримата огромни ". Кирилов безусловно не чу предлагането за изменение на Конституцията, а заприказва по какъв начин нямало да има баланс при законодателни промени. Кирилов изиска да се търси компромис – във връзка единствено с някои от актовете, издавани от тримата огромни.
Склонни ли сте да обмислите законодателна самодейност в смисъл смяна на Конституцията - този въпрос зададе Калпакчиев, а Кирилов се измъкна с предложение " в случай че може да го извеждаме на Линч " по адрес на основния прокурор и да бъде " разжалван " като член на Висш съдебен съвет, описвайки предлагането за конституционни промени като " полет на мисълта ". А Кирилов си изпусна нервите след рецензиите , като не разреши да му бъде прочетено от арбитър Тонева тъкмо мнение по делото " Колеви против България " - че всеки прокурор и следовател може на доктрина да постанови административен акт без правосъден надзор..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР