Твърдо ще продължим да отстояваме българската позиция, по която има

...
Твърдо ще продължим да отстояваме българската позиция, по която има
Коментари Харесай

Вицепрезидентът в Битоля: Гарантирани права на македонските българи в Конституцията на Северна Македония – неизменно условие за еврочленство 

Твърдо ще продължим да отстояваме българската позиция, по която има народен консенсус, безапелационна е Илияна Йотова

„ Записването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е държавнически акт и изискване за бъдещето европейско участие. Конституционната гаранция е най-високата и ние настояваме за нея. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Битоля, където по покана на българското сдружение „ Културен център „ Иван Михайлов “ откри новия му културен клуб.

Според Йотова правата на българите в западната ни съседка са най-важното изискване в пътната карта за участието в Европейски Съюз, която би трябвало да бъде написана с съответни задължения и периоди. „ Европейският съюз е права. Там, където те не са предпазени, там не е Европа. Компромис с правата не може да има “, посочи вицепрезидентът и се обърна към нашите сънародници в Битоля: „ В фамилията на европейските нации вие сте свободни да се наричате българи, с горделивост да назовавате родовете си, да говорите какъвто език желаете и тачите българската си памет. Така, както другите нации. “

Илияна Йотова е безапелационна, че пътят на Северна Македония към Европейски Съюз ще е отворен, когато дружно с България извърви общия път, почисти двустранните разногласия и покаже съответни резултати. „ Това няма по какъв начин да се случи с напън извън “, уточни тя.

„ Лъжите, предразсъдъците, напоени с езика на омразата, са отрова, която изпиха родителите ни, само че няма да дадем на децата ни. Общата ни история и родова памет не могат да бъдат разграничени. Паметта ни сближава, дано страните не ни разделят “, съобщи Йотова.

„ В този български дом ще продължим да приказваме за нашите обичаи, за българската просвета и нематериалност, за българското завещание и еднаквост. За това, което стои пред нашите наследници, пред младежите, бъдещето и вероятностите “, се обърна вицепрезидентът към представителите на български сдружения, които участваха на откриването на новия клуб, и изрази убеденост, че те ще бъдат още по-активни. Йотова съобщи специфични поздрави от президента Румен Радев. „ С президента сме в непрекъсната връзка с вас, срещаме се и тук, и в България, споделяме общи паники. Уверявам ви, че на всички равнища – и национални, и интернационалните, ще продължим да слагаме тематиката за вашите права в Северна Македония като най-важното изискване за бъдещето участие на страната в Европейски Съюз “, се обърна вицепрезидентът към нашите сънародници, които дефинира като натурален мост в връзките сред двете страни.

По-рано на среща с представители на български организации Йотова акцентира националния консенсус във връзка с позицията за Република Северна Македония. „ Присъствието тук на представители на всички български институции, на политически партии е жива картина на тази твърда позиция, която ще продължим да отстояваме “, уточни вицепрезидентът. Пред публицисти Йотова изрази вяра, че министър председателят Кирил Петков ще вземе всички ограничения външнополитическите му съветници да не вършат втора външна политика.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР