Твърдите партийни ядра остават твърди, а повече от половината българи

...
Твърдите партийни ядра остават твърди, а повече от половината българи
Коментари Харесай

Барометър България: Над 60% от българите не одобряват протестите, над 70% не искат предсрочни избори

Твърдите партийни ядра остават твърди, а повече от половината българи не поддържат митингите, съгласно данни от телефонен сондаж за електоралните настройки на "Барометър България ", изработен сред 3 и 11 август измежду 842 души.

Социолозите означават, че интервалът е ваканционен, хората са на отмора, откъснати от ежедневната си битова среда и пълноценно представително премерване на електоралните настройки на българите би могло да се направи най-рано през втората половина на септември, откакто завърши сезонът на отпуските. На въпрос дали утвърждават митингите, с които се желае оставка на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев, поддръжка показват 26,1 на 100 от интервюираните, 60,5 на 100 не утвърждават митингите, а 13,4 на 100 не могат да преценяват или не дават отговор.



Графика: "Барометър България "

Протестиращи замеряха постройката на Народно събрание с домати и яйца

Попитани за мнението им за митингите, 20 на 100 дават отговор, че ги утвърждават, а 2,1 на 100 декларират, че вземат участие в тях. Не ги утвърждават 23,8 на 100, 26,4 на 100 не са съгласни с блокирането на улици и кръстовища, а съгласно 13,2 на 100 от интервюираните митингите са ставали банални. Над една десета - 10,7 на 100, показват разочарованието си от водещите фигури на митингите, а 3,9 на 100 не могат да преценяват или не дават отговор.



Графика: "Барометър България "

На въпроса "искате ли оставка и незабавни предварителни избори " 20,3 на 100 от интервюираните дават отговор позитивно, 70,8 на 100 - с не ", а 8,9 на 100 не дават отговор или не могат да преценяват.



Графика: "Барометър България "

Според данните, в случай че през днешния ден се организират парламентарни избори, четирите сигурни обединения, които биха попаднали в Народното събрание, са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединените патриоти. За тях биха дали своят вот надлежно - 24,9 на 100, 12,1 %, 7,8 на 100, 7,5 на 100. Партиите на Слави Трифонов "Има подобен народ " (с 3,4 на 100 подкрепа), на Христо Иванов "Да, България " ( с 3,1 % подкрепа) и възможен политически план на Мая Манолова (1,2 на сто) остават под четирипроцентната преграда за парламентарно посланичество, демонстрира сондажът.



Графика: "Барометър България "

Протестно шествие затваря придвижването по съществени пътни артерии в Пловдив

От "Барометър България " означават фрагментираната поддръжка за Демократична България - над 70 на 100 от подкрепящите групировката са поданици на столицата. Подобна фрагментация, само че по възраст, се следи и при "Има подобен народ " - над 65 на 100 от тези, които биха дали своят вот за нея, са млади българи, които обичайно вземат участие в митинги, само че действително не отиват до изборните урни в деня на вота. От "Барометър България " показват, че поради ваканционния интервал, проучването записва единствено трендове. Към сегашния миг няма основни промени в настройките за гласоподаване при твърдите ядра на главните партии, "Да, България " не излиза отвън обичайното си изборно ядро, образувано въз основата на ДСБ, новозаявените искания за опция от страна на Мая Манолова, Слави Трифонов и Цветан Цветанов към този момент остават в полето на "медийни кандидати " без действително доказана изборна поддръжка, са заключенията, систематизирани от анализаторите, въз основата на резултатите от сондажа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР