Твърди се, че супер ваксината SpFN на американската армия защитава

...
Твърди се, че супер ваксината SpFN на американската армия защитава
Коментари Харесай

Супер ваксина срещу Ковид-19: какво се знае за ваксината на американската армия


Твърди се, че " супер имунизацията " SpFN на американската войска пази от всички разновидности на ковид, а ваксинираните с нея не се нуждаят от бустерни дози. Какво се знае за тази ваксина и по какъв начин я правят оценка специалистите?

" Супер ваксина ", " универсална ваксина ", " оръжие-чудо “ - с такива суперлативи обсипват новата ваксина против ковид, която сега минава през тествания в един проучвателен институт на американската войска. В състава на имунизацията влизат наночастици от спайк протеина феритин, заради което тя носи името SpFN. Твърди се, че супер препаратът дава отбрана против всички разновидности на ковид, като освен това имунизираните с него не се нуждаят от бустерни дози. Както се схваща, това е ваксина, настояща.

Как работи новата ваксина

SpFN се базира на феритина, естествена белтъчна молекула, в която може да се отсрочва желязо. Ваксината употребява безвредна част от ковид, с цел да подтиква защитните сили на организма против Ковид-19. Можем да си я представим като футболна топка с 24 обособени плоскости. Върху всяка от тях учените могат да слагат шипове от голям брой варианти на ковид, а това им разрешава да приспособяват имунизацията за всички нововъзникващи разновидности на вируса. SpFN има едно значимо и изцяло потвърдено преимущество: не е належащо да се съхранява при доста ниски температури, което улеснява складирането и разпространението ѝ.

Ваксината е била създадена в армейския проучвателен институт " Уолтър Рийд " и на първо време е тествана върху човекоподобни маймуни. При тях тя подтиква възникването на мощни антитела както против първичния вид на вируса, по този начин и против Алфа, Бета, Гама и Делта. Според изявления в медиите.

Учени в американския проучвателен институт " Уолтър Рийд "
Редакцията предлага
След сполучливите опити с човекоподобни маймуни тестванията на новата ваксина към този момент навлязоха в първата фаза на тествания с хора. Именно тези тествания би трябвало да покажат дали имунизацията в действителност работи в човешкия организъм. Те биха могли да отворят вратата пред " една универсална ваксина, която защищава освен от настоящия вирус, само че и от бъдещи негови разновидности ", споделя един от основателите на препарата доктор Кeйвон Моджарад. " Трябва да изчакаме резултатите от клиничните проучвания, преди да уведомим обществеността, само че до момента всичко се развива в благозвучие с нашите упования ", прибавя той.

Главният медицински съветник на Белия дом доктор Антъни Фаучи съобщи пред Конгреса, че основаването на универсална ваксина против ковид може да помогне за предотвратяването на пандемии в бъдеще. Фаучи сподели, че в създаването на ново потомство ваксини и изключително на универсалната ваксина се влага доста.

А от такава ваксина има огромна потребност, тъй като последните десетилетия демонстрираха, че и отсега нататък вероятно ще се появяват нови, нападателни коронавируси. " Все по-честата поява на човешки коронавируси и множащите се варианти на SARS-CoV-2 акцентират трайната нужда от ново потомство превантивни ваксини, които оферират необятна отбрана против Ковид болесттите ", изяснява доктор Моджарад.

Обрат в пандемията?

Тепърва ще излиза наяве дали новата " супер ваксина " фактически ще провокира поврат в сегашната пандемия и дали ще може да държи в шах бъдещи разновидности на ковид. " Лично аз не виждам някаква чудотворна ваксина ", споделя немският имунолог Андреас Радбрух, теоретичен шеф на Германския център за проучвания на ревматизма в Берлин. " Можем единствено да допускаме дали тази нова ваксина би имала резултат против всички вероятни бъдещи разновидности на SARS-CoV-2. Лично аз клоня към песимизъм ", споделя доктор Радбрух.

Според него като идея новата ваксина не се отличава изключително от други препарати на същия принцип, които се създават сега. " Но всъщност постоянно е добре да имаме по-широк избор нови ваксини ", споделя имунологът.

*****

Вижте и това видео:
" Цяло знамение е, че оживях "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР