Твърди се, че Путин има собствен план за Сирия, около

...
Твърди се, че Путин има собствен план за Сирия, около
Коментари Харесай

Тайни и догадки: Какво е замислил Путин за Сирия?

Твърди се, че Путин има личен „ проект за Сирия ”, към който към този момент единствено се гадае. Експерти считат, че той кове лична коалиция против ислямистите от ИД, с цел да получи отстъпки по украинския въпрос, написа DW. Позицията на представителя на съветския президент Путин не беше от най-категоричните: „ Нямам никакви информации за сходно нещо ", съобщи той в отговор на въпроса дали Русия уголемява военната си помощ за Сирия. Самият Путин съобщи при започване на седмицата, че обмисля разнообразни разновидности, само че военната интервенция на Русия в битката против терористите от „ Ислямска страна " / ИД/ още не била на дневен ред. От началото на септември се множат информациите, че Русия по всяка възможност е трансферирала войски в Сирия, с цел да поддържа сирийската държавна войска в битката против ИД. Някои източници се базират на информации от обществените мрежи, където имало селфита на съветски бойци в Сирия. В други информации се споделя, че Русия е трансферирала по море най-нова военна техника в Сирия, където желала да построи и своя военно-въздушна база.

Нови оръжейни доставки?

Истински доказателства за всичко това обаче няма. Защото не е загадка, че Русия е съдружник на Асад и че в Сирия от дълго време има съветско военно наличие. "Затова е изцяло естествено в Сирия да има и съветски военни. Те се намират там още от 1955 година и извършват разнообразни задания. Сирийската войска да вземем за пример е напълно въоръжена с съветски оръжия, които би трябвало да се поддържат ", споделя Алексей Малашенко от московския център „ Карнеги”.

Правителствата в Москва и Дамаск фактически са съдружници не от през вчерашния ден. Русия има своя военноморска база в сирийския град Тартус. От началото на гражданската война през 2011 година, Русия поддържа режима в Дамаск както в политическо отношение, по този начин и с непрекъснати оръжейни доставки. Руското държавно управление в този момент се пробва да оправдае тези оръжейни доставки с битката против ИД. Наскоро турските медии оповестиха, че на Сирия са били доставени шест съвременни изтребителя МиГ-31. Руският производител обаче отхвърли информациите. Съединени американски щати даже предизвестиха Русия да не подхваща военна акция в Сирия. Американският външен министър Джон Кери е разговарял по телефона с съветския си сътрудник Сергей Лавров. Кери е декларирал, че разширението на военната помощ за сирийския президент Асад може да изостри напрежението в допълнение.

Ще изпрати ли Русия бойци в Сирия?

Москва наподобява се готви да изпрати свои бойци в Сирия и да се намеси по-активно в спора. Ако това в действителност стане, руснаците ще се окажат изправени против Съединени американски щати и водената от тях коалиция против "Ислямска страна ".

Путин знае по какъв начин да се оправи с ИД?

Руският специалист Александър Голц не има вяра, че Москва ще се ангажира военно в Сирия таман в сегашния миг. Той обаче не изключва съветска военна интервенция в бъдеще: "Всичко е допустимо като се има поради, че в Русия решенията се взимат от един-единствен човек ", споделя Голц. Според него военната интервенция на Москва би имала смисъл, в случай че с нея може коренно да промени хода на войната. Той обаче не има вяра, че днешна Русия е в положение да изпрати толкоз войски, че да победи ИД в Сирия и Ирак. Ако въпреки всичко го стори, ще пренебрегва интернационалния и личния си опит от Афганистан през 80-те години на предишния век.

Алексей Малашенко също е на мнение, че възможната съветска военна намеса в Сирия ще бъде "голяма неточност ". Подобна намеса, съгласно него, не би имала изгледи за триумф, а и надали ще бъде утвърдена от съветското общество.

Прави усещане, че информациите за съветско военно наличие в Сирия се появиха единствено няколко седмици преди необятно рекламираната тирада на съветския президент пред Общото заседание на Организация на обединените нации. От началото на август се приказва и за някакъв проект на Путин, който шефът на Кремъл щял да показа в Ню Йорк. Засега е известно единствено, че Русия желае да сформира интернационална коалиция против ИД. Такава коалиция в действителност към този момент има, само че под американско управление, по тази причина Русия не желае да се причисли към нея.

Накъде се е прицелила Москва?

Основната цел на Путин е да задържи Башар Асад на власт. От няколко седмици съветското държавно управление е подхванало дипломатическа атака. През август външният министър Лавров съобщи, че към момента не е реализирано съглашение по въпроса със Съединени американски щати. Русия договаря и със страни от Близкия изток, на първо място със Саудитска Арабия. Изглежда, че до момента тези договаряния не са дали резултат. Русия желае да задържи на власт сирийския президент, до момента в който Западът и най-много Съединени американски щати упрекват Асад за гражданската война и упорстват за оставката му.

В съветските медии се появиха и спекулации към различен вероятен вид. Вестник "Новая газета " писа тези дни, че в подмяна на помощта си против ислямистите от ИД, Путин желае взаимни отстъпки на Запада по украинския въпрос. Москва желае "да се прекратят глобите и да се завърне в клуба на западните страни ", написа вестникът. Путин щял да замине за Ню Йорк с тези оферти. Алексей Малашенко обаче счита, че Путин желае на първо място да задържи на власт своя съдружник Асад, а не толкоз да се бори против ИД. Експертът твърди също, че съветската помощ за Асад крие опасности и пита:

"Какво ще стане с имиджа на Русия, в случай че Асад въпреки всичко падне от власт? Близкоизточните специалисти в Москва са уверени, че без поддръжката на Москва Асад надали ще може да се задържи на власт. Георгий Мирский от Руската академия на науките назовава Сирия "безнадежден случай ". Въпреки това той има вяра, че Путин ще стори всичко, с цел да задържи сирийския деспот на власт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР