Твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има злоупотреби

...
Твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има злоупотреби
Коментари Харесай

Ивелина Василева отговори на Нинова за обвинението за кошмара в Бургаско

Твърденията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че има злоупотреби във фонда за бедствията, са нелогични. Това счита бургаският народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева, която е и ръководител на парламентарната Комисия по околната среда и водите.

Пред кореспонденти в Народното събрание тя разяснява нападките на Нинова във връзка тежкото водно злополучие след изобилните превалявания в Бургаско, които доведоха до жертви.
Аз не знам на какво се обосновават тези изказвания на госпожа Нинова, само че не считам, че са разумни и обосновани. Има явен механизъм за даване на средства на общини, на регионални управи в случаите, когато има подадени планове, оферти към фонда на междуведомствената комисия за бедствия и повреди. Отделят се средства за справяне с вредите. Осигуряват се средства и от Европейската комисия, знаете, посредством механизма за взаимност. Има ясни процедури, правила и в този смисъл не мога да знам на какво се основават сходни изказвания. Но считам, че не е редно в миг, когато всички органи и всички институции са мобилизирани координирано да работят за това да се овладее обстановката, да се хвърлят безпочвени обвинения” , съобщи Ивелина Василева.

След въпрос има ли рискови язовири в Бургаско, тя отговори, че информацията може да бъде предоставена от регионалния шеф.
Два пъти в годината се правели съответните инспекции за евентуално рискови язовири.


По мотив обвиняванията на локални хора в Бургаско за неизправни язовирни уреди Ивелина Василева отговори: „ Това е нещо, което предстои на инспекция. Знаете, че още 2016 година изменихме Закона за водите – въведохме явен механизъм за надзор. Има обединен народен орган – това е Държавната организация по метрологичен и механически контрол, който прави инспекция на техническото положение на язовирите. Ясно е кой носи отговорност – операторите на язовирите. Собствениците са ясни. Т.е. в случай че има нещо такова открито, е ясно кой ще носи отговорност.”

Василева изясни, че предходната година в страната са открити 14 язовира с неразбираема благосъстоятелност. При такива случаи обаче отговорността била на регионалния шеф.
Депутатката сподели, че не знае дали има такива проблеми в Бургаско, написа " Флагман ".


Тя изясни, че н яма точна информация каква е съответната причина за бедствията тази нощ, само че напомни, че е имало значителни превалявания.

Годишният бюджет на съответната държавна комисия била в размер на към 70 млн. лв..
„ Знаете, че има комисия по бедствията и повредите към Министерския съвет, където годишно има бюджет в размер на близо 70 млн. лв. и те се отпускат на райони, където има проблеми и нанесени вреди при пораждане на естествени бедствия. Що се отнася за обстановката в район Бургас, знаете – това е и моят изборен район; с паника проследявам събитията. Надявам се, че ще бъдат подхванати всички вероятни ограничения от органите от общините, подкрепени от Гражданска отбрана, от АПИ в случаите, където са наранени и пътни артерии, с цел да се минимизират щетите” , съобщи Василева.

Тя изрази съболезнования за починалите хора.
„ Тежко е, когато има и човешки жертви. Надявам се, че обстановката ще бъде овладяна. В този смисъл не мога да разясня офанзиви от подобен темперамент, които считам, че са безусловно голословни, алогични, като се има поради всички старания, които се поставят, тъй като знаете и в миналите години беше подхванато доста за съгласуване работата на всички институции и с промени на законодателството, стягане на контрола. Мисля, че в действителност не е редно в подобен миг, когато всички би трябвало да се активизираме, с цел да помогнем, да се дават подобен вид констатации и да се хвърлят такива обвинявания
”, разгласи Ивелина Василева във връзка обвиняванията от страна на Корнелия Нинова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР