Твърдението на премиера [Бойко Борисов], че това е дело на

...
Твърдението на премиера [Бойко Борисов], че това е дело на
Коментари Харесай

"Ню Йорк таймс": Плашещо слаба е кибер защитата в България

Твърдението на премиера [Бойко Борисов], че това е дело на някакъв вълшебник, е смешно. Всеки с повърхностни знания за хакерство може да го направи. " Това споделя за " Ню Йорк таймс " Божидар Божанов във връзка приключването на персоналните данни на милиони българи, съхранявани в Националната организация за приходите (НАП).

Бившият съветник на българското държавно управление по кибер сигурността през 2015-2016 година употребява израза " скрипт-киди " (script kiddie), използван с надменно отношение най-вече към младежи с обикновени знания за сходни дейности, които нормално не съумяват даже да прикрият следите си и са стимулирани от това да създадат усещане, а не от престъпни или финансови подбуди.

Авторите Марк Сантора и Ерик Шмит отделят много внимание на версията за съветски хакери и хипотетична интервенция на военното разузнаване ГРУ, само че съгласно Божанов точно това е най-плашещото в този случай - какъв брой елементарно се оказва да се извърши сходен удар в България.

Божанов споделя още, че не има вяра в изказванията за съветска интервенция, само че и че в случай че с обикновени умения може да се реализира ТОВА, то можете единствено да си визиите какво може да се направи с поддръжката на съветските разследващи служби.

" Този пробив беше неминуем ", добавя той, тъй като държавните институции не са приложили даже умерени ограничения за отбрана на данните. Божанов има стартъп за кибер сигурност и счита, че държавното управление просто не разполага с специалисти и не може да се конкурира с частния ИТ бранш.

" Ню Йорк таймс " изяснява за читателите си, че първите детайлности към пробива в Национална агенция за приходите единствено разкриват какъв брой несъвършена и българската инфраструктура за кибер сигурност. Използвано е едно от най-елементарните и всеобщо употребявани средства от хакерския инструментариум (т.нар. SQL инжекция), против което има лесна отбрана. Сега българските данъчни бяха принудени да признаят, че в никакъв случай не са правили и най-опростен тест за навлизане (penetration test), добавя изданието.

Заглавието на публикацията, за която е работила и Боряна Джамбазова, е " Хакерска офанзива в България разсъни подозрения за съветска интервенция ". В нея са представени изказвания на висши български публични лица, че може да има външна интервенция, както и че разследващите организации на Съединени американски щати още нямат изрично умозаключение кой е направил офанзивата. " Няколко американски публични лица, които деликатно наблюдават Русия, споделят, че има някои отличителни черти на интервенция на съветското военно разузнаване, включваща и акции за финансово и политическо въздействие върху основни членове на българското държавно управление. "

Не единствено български анализатори споделят за " Ню Йорк таймс ", че Русия гледа на България като на " троянски кон ", посредством който Москва да въздейства на взиманите групово решения в НАТО и Европейски Съюз. " Макар да е въодушевен член на НАТО, България е със слаба и лесна за продупчване кибер отбрана - евентуално най-лошата в алианса ", споделя и адмирал Джеймс Ставридис, някогашен командващ силите на НАТО в Европа.

" Масово има забележителна незаконна кибер интензивност, част от която е подпомагана от съветската страна ", добавя той. " Всяка защитна стена е мощна толкоз, колкото най-слабото си място и връзките през България с инфраструктурата на НАТО по време на учения и разполагане на части провокират угриженост. "

Представители на Държавния департамент също акцентират, че хакерският удар е сериозен, без значение кой го е направил. Той е сигнал българското държавно управление да се пробуди, до момента в който Вашингтон и други съдружници в НАТО пробват да отвръщат " зловредното въздействие " на Русия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (127)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР