Твърдението, че въвеждането на форсмажор е хрумка на БСП“ не

...
Твърдението, че въвеждането на форсмажор е хрумка на БСП“ не
Коментари Харесай

Нинова с документи – Министерски съвет каза „да“ за въвеждане на форсмажор

„ Твърдението, че въвеждането на форсмажор е „ хрумка на Българска социалистическа партия “ не е правилно. Инициативата пристигна от българските компании, а задачата е да ги защитим да не банкрутират и да не се освобождават хора от работа. Нашата цел е да спасим българската стопанска система “, съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

По думите ѝ през последните дни са се изговорили доста погрешни неща от политици, анализатори и икономисти, които не познават материята и декларират, че това е безсмислено и излишно.

Нинова сподели писма от Българската търговско-промишлена палата, от работодателски организации, от Камарата на строителите до премиера Кирил Петков, до нея и Теодора Генчовка.

„ Когато ги получихме, преди две съвещания разисках с сътрудниците в Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах съгласни ли сте да предприемем ограничения. Отговорът беше „ да “, само че го направете деликатно, проучете, с цел да не създадем някой проблем “, посочи Нинова.

Тя сподели и изследване по какъв начин е организиран форсмажор в целия свят, както и отзиви и мнения на наши търговски представители.

„ След като направихме тези изследвания и подготвихме акта по молба на компаниите, последва естествено разискване и координиране. Ние имаме и политическа, и административна и съдружна просвета и не бих си разрешила да направя каквото и да е без екипът да го разиска “, посочи още Корнелия Нинова.

Тя показа документи, които демонстрират, че концепцията е съгласувана с Министерство на външните работи, Министерството на правораздаването, Министерство на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда – всички без забележки.

„ Това освен е разисквано, а подписано и потвърдено от сътрудниците “, изрично бе тя. Такова писмо е изпратено и до Министерството на нововъведенията, само че от там към момента няма отговор. „ Но в сряда, когато го разгласих обществено, нямахме нито един отвод до този момента “, добави Нинова.

„ Ако в действителност настройките са, че не трябва да го вкарваме, ще го обсъдя с сътрудниците. Ако не са съгласни, да си отдръпват подписите от тези писма. Дано след няколко месеца, като стартират да банкрутират компании затова, а не по някакви други, да не се сетим за този диалог със забавяне “, сподели министърът на стопанската система

Нинова разяснява и ареста на някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, като по думите й нямало нарушавания при претърсванията, обиска и изземванията.   

Според нея борбата сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е нездравословна за възприятието за правдивост, което хората желаят да усетят.  

Тя съобщи, че не е знаела за акцията на Министерство на вътрешните работи и е научила от медиите за нея. Според Нинова не е редно да се разбере по този метод. „ Трябваше да го обсъдим авансово или най-малко да бъдем осведомени, с цел да имаме подготвеност за реакция. Но разбирам и сътрудниците, че са се опитвали да запазят предварителните следствени дейности в по-малък кръг хора, с цел да не изтече информация “, сподели министърът на стопанската система.

По мотив цената на олиото, Нинова съобщи, че това зависело от няколко неща. Като първо тя регистрира предлагането.

„ Изречението „ Има олио да залеем цялата страна “ значи има задоволително предложение. Ако няма задоволително стока, тогава скачат цените “, разяснява икономическият министър.

„ Нормалният пазарен развой – предложение и търсене, е гаранция, че ще има естествени цени. Търсенето да не пораства, по този начин както знаете за една нощ - за олиото, за бензина, и внезапно голямо търсене. Това основава недостиг и подвига цените “, изясни Нинова.

Тя продължава да твърди, че някои търговци спекулират. Комисия за защита на конкуренцията е направила инспекции на над 400 магазина. В един от магазините олио е доставено на 3,21 лева с Данък добавена стойност, а го продават на 6,49 лева

Нинова даде образец с Гърция, където е натрапен таван на облагата на компаниите. „ Тоест, в случай че ти доставят олиото на 3,21 лева и го продадеш на 6,49 лева, ти лишават лицензите и закриват компанията “, сподели Нинова и посочи, че не предлага такова нещо все още, само че е допустима мярка.

Запитана какво мисли за войната в Украйна и Путин, Нинова съобщи, че не дава персонални оценки на водачи на страни или партии.  

„ Мога да правя оценка събитията, последствията за България, само че лични оценки не върша “, съобщи тя. „ Това е война и нямаме съмнения за протичащото се. Нашият народен съвет има позиция по тази тематика. Това е експанзия, която ние осъждаме “, сподели още Нинова.

Тя не е съгласна с предлагането в България да идват американски елементи. Според нея президентът Румен Радев е прав, казвайки, че който вземе решение за даване на въоръжение, въвлича България във война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР