Твърдението, че Telus International блокира профили е изключително невярно, а

...
Твърдението, че Telus International блокира профили е изключително невярно, а
Коментари Харесай

Telus заявиха, че модерират Facebook по правила. Bird отговориха с нови снимки на служители

Твърдението, че Telus International блокира профили е " извънредно погрешно ", а модерацията на мненията в Meta е въпрос на правила, за които компанията не може да взима решения по какъв начин да ги ползва, споделя Кристина Иванова, вицепрезидент " Операции " в Telus International в изявление за " Капитал ".

Въпросите на журналиста Йоан Запрянов засягат настоящата в последните седмици тематика за цензурата в българоезичния Фейсбук и необяснимите блокирания на изявени гласове против войната в Украйна.

Интервюто в " Капитал " се организира откакто издателят на проверяващата медия BIRD Атанас Чобанов разгласява във Фейсбук персонални профили на чиновници на компанията и ултиматум към тях да станат " информатори " (т.е. да се разкрия повече за метода на работа на Telus с Meta) или да се " срещнат с националната обич ".

" Аз, да ви кажа, се гордея, че работя в TЕLUS International от 16 години. Защото имаше и такива неща в обявата - " вас би трябвало да ви е позор, станете ни информатори ". Има хора, които работят тук освен поради заплатата, а и тъй като ние се опитваме да вършим нещо в България, да подобряваме България. ", споделя Иванова, след което акцентира, че чиновниците на компанията са засаждали дръвчета и са ремонтирали учебни заведения.

От думите ѝ излиза наяве, че 86 чиновници работят на български език. " От тях 48 са на цялостен работен ден. Тези 48 души работят разнообразни неща за седем разнообразни компании. " По връзки на ангажираните с Meta хора от Telus Кристина Иванова резервира безмълвие, само че " Капитал " цитират численост от 150 индивида.

Иванова прецизира, че българският офис на Telus International, каквото по думите ѝ е записаното в България юридическо лице " Кликпойнт " е компания по поддръжката на Meta и прецизира, че компанията има " доста строги търговски контракти ", където е " ясно разказано " какви са техните права и отговорности.

Въпреки множеството публични въпроси обаче тази " изясненост " продължава да е конфиденциална и да няма отговор каква е субективната роля на модераторите при взимането на едно или друго решение.

" Все още няма сигурна, ясна, разбираема и налична информация по въпроса кой в последна сметка е виновен за модерирането на наличието на Фейсбук ", сподели доцентът от УНСС Мартин Осиковски. " Ние нямаме точна информация какъв тъкмо е миксът, каква част от работата се прави от хора и каква - от логаритми. ", споделя той.

" Дали ще се промени или усъвършенства някой развой, политика, нещо друго - нищо от това не зависи от компанията, която прави поддръжката. ", споделя единствено Иванова.

Тя изрично отхвърля Telus да вършат съветска агитация и упорства да ги назовават канадска компания

" Ние сме канадската компания. Юридическото лице е " Колпойнт Ню Юръп ", комерсиалната марка е TELUS International. Това не е метод на осъществяване на активност, чужд за България или нещо, което да е неясно. ", прецизира Иванова.

Зад марката Telus в България стои компанията " Колпойнт Ню Юръп ". През 2012 година Telus International придобива българската компания и сега е един от най-големите работодатели в аутсорсинг бранша в България с 4500 чиновници. TELUS International е обществено търгувана компания, от която мажоритарният дял е благосъстоятелност на TELUS - водеща канадска телекомуникационна компания.

В отговор на изявлението от BIRD още веднъж излязоха с персонална информация за чиновник на Telus - а точно, че брачният партньор на една от мениджърките в Telus се е снимал с тениска с съветския байрак два дни след нападението на Русия против Украйна. От Bird настояват, че това е единствено един от образците, които ще включат в следствието си за модераторите на българския сегмент на Фейсбук.

Друг забавен миг от изявлението на Иванова е, че Telus са вложител клас А и по тази причина са им били възобновени заплащания за осигуровки в размер на 1,4 млн. лв.. Това излиза наяве в отговор на въпрос за вероятно получено финансиране от страната по времето на третото държавно управление на Бойко Борисов.

" Има публично питане към Министерството на стопанската система и промишлеността, които също удостоверяват публично, че сме кандидатствали за възобновяване на осигурителни заплащания, които са утвърдени и са направени съответните преводи. Преведените суми са на обща стойност 1.4 млн. лева - възобновени осигуровки поради държавната политика за стимулиране на вложенията. Това може да се ревизира в министерството. Ако се търсеше истината, този въпрос можеше да бъде заложен към тях. Няма значение кое държавно управление е било на власт и коя е компанията. Има редица други компании, които са се възползвали от тази същата стратегия. В това няма нищо неприятно - страната подтиква вложения. ", разяснява тя.

По-рано през днешния ден водачът на съдружие БОЕЦ Георги Георгиев влезе в постройката на TELUS на площад " Македония ", с цел да потърси пояснение от компанията за блокиране на профили на членове на придвижването във Фейсбук и за заличаване на техни изявления.

Постовете са свързани с разкрития за корупционни схеми на Бойко Борисов, Иван Гешев и Делян Пеевски, както и в поддръжка на Украйна и против режима на Владимир Путин. Самият Георгиев сподели доказателства и съобщи, че ще показа на TELUS " стотици образци " и ще желае отговори на въпроси.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР