Твърде много държави от еврозоната пропускат възможността да намалят дълга

Твърде много държави от еврозоната пропускат възможността да намалят дълга ...

МВФ: Много страни от еврозоната не се възползват от момента да свият дълга си.


Твърде много държави от еврозоната пропускат възможността да намалят дълга си сега, когато икономическият растеж е добър и да се подготвят за следващия икономически спад. Това заяви ръководителят на европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Пол Томсен, цитиран от Ройтерс.

„Фискалната политика е недостатъчно антициклична“, заяви Томсен по време на пресконференция в рамките на годишната среща на фонда, която се провежда в Бали, Индонезия. Той заяви и че това е основното му послание към Европа.

По думите му страните, за които става въпрос, всъщност увеличават номиналния си бюджетен дефицит, въпреки добрите икономически условия.Още по тематаЕСМ не очаква Италия да загуби скоро пазарен достъпЛагард: Рим трябва да спазва правилата на европейския клубСТО: По-широка търговска война ще намали обема на търговията в света със 17,5%

Томсен псочи, че дълбоко задлъжнялите държави от еврозоната предизвикват особено притеснение, тъй като щом веднъж започне спадът липсата на фискално пространство може да доведе до рецесия.

„Те трябва да намалят дълга си по време на добрите времена, за а имат пространство в лошите“, посочи още той.

Томсен коментира директно и Италия, която според него трябва да уважи бюджетните правила на Европейския съюз с бюджета си за 2019 г. и да си изгради паричен буфер, който да смекчи ефекта от следващия следващия икономически спад.

„Смятаме, че фискално отпускане в такъв магнитуд в Италия при сегашните обстоятелства не е правилно“, каза той. Ръководителят на европейския департамент на МВФ заяви още, че е важно бюджетът на Рим за 2019 г. да съответства на европейската фискална рамка.

Друга наболяла тема, която Томсен засегна в своя коментар, бе тази за търговското напрежение между ЕС и САЩ и заплахата на Вашингтон да увеличи мината върху вноса на европейски автомобили. Според представителя на МВФ прякото влияние от подобни налози ще бъде относително ограничено, но въпреки това те могат да окажат ефект върху настроенията на инвеститорите.

Въпреки това той отбеляза, че все още е невъзможно да се направи точна оценка на ефектите.

Източник: investor.bg