„Твърде малко ще са тези небитови потребители, които ще се

...
„Твърде малко ще са тези небитови потребители, които ще се
Коментари Харесай

ДПС с опасения за купувачите на енергийната борса

„ Твърде малко ще са тези небитови консуматори, които ще се ориентират в либерализирания пазар на електрическа енергия и ще си намерят търговци. Голяма част ще останат при сегашните електроразпределителни сдружения. Ако стартират да подписват единични контракти с доставчика от последна инстанция, то от 1-ви октомври няма по какъв начин да стане либерализирането на пазара. Затова беше препоръчано да има общи условия от КЕВР за улеснение на тези, които не са си избрали снабдител “. Това разяснява пред БНР Рамадан Аталай, член на енергийната комисия в Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи.

В отрасловата комисия на Народното събрание бяха разисквани измененията в Закона за енергетиката, които плануват от октомври всички небитови консуматори да си купуват електрическа енергия на либерализирания пазар.

„ Ако законопроектът беше показан на обществото и беше обяснено по какъв начин се минава на либерализирания пазар, щеше да бъде по-лесно “, добави Аталай.

Той разяснява и признатите от енергийната комисия законови оферти, които плануват основаването на Държавна петролна компания: „ Притеснението е, че дали държавните бензиностанции ще получават от тези хранилища горива на преференциални цени. Ако това се случи, това е непазарно и обществото и Европейски Съюз няма да ни разрешат. Ако тези бензиностанции са наедно с частните, няма нищо ужасно в тази работа. Обществото е съмнително, тъй като е привикнало, че постоянно има изкривявания “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР